Društvo

"Ovaj put bićemo rigorozniji" Veće plate za radnike u zdravstvu ili generalni štrajk

Zaposleni u zdravstvu Kantona Sarajevo danas su na protestu ispred zgrade kantonalne vlade ponovili svoj zahtjev za veće plate ili će u suprotnom stupiti u generalni štrajk.

doktorka drži papir u ruci
FOTO: V.K/RINGIER

Radnici u zdravstvu traže povećanje satnice sa 2,76 KM na 3,28 KM po času, tvrdeći da nisu tačne visine plata koje su na jutrošnjoj konferenciji za medije iznijeli premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić i direktor kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Muamer Kosovac.

– Osnovna plata medicinske sestre u Kantonu Sarajevo je 1.275 KM, a oni su iznijeli primanja sa dodacima, pripravnostima, prekovremenim časovima – rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Senad Sadiković.

Pročitajte još

Sadiković je najavio da će Sindikat danas ili sutra odrediti datum objave generalnog štrajka, koji će biti rigorozniji nego dosadašnji.

– Do sada smo u svim štrajkovima radili 80 odsto posla, međutim ovaj će biti rigorozniji. Sveli smo naše sporazume o radu za vrijeme štrajka na što manje članova, tako da će sigurno naši trijažni punktovi biti ispred svake zdravstvene ustanove gdje će se vršiti trijaža pacijenata gdje će biti odlučeno kome će biti pružena usluga i kome je potrebna – rekao je Sadiković.

Nadležni u Kantonu Sarajevo tvrde da trenutno ne mogu ispuniti zahtjeve sindikata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije