Politika

"Očekivana, ali bezobrazna manipulacija" Milanović reagovao nakon što je Plenković tražio objašnjenje za Dodikov dolazak u Hrvatsku

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio da nije znao za dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Hrvatsku, iz Kancelarije predsjednika Zorana Milanovića naveli su da je to očekivana, ali ipak bezobrazna manipulacija.

Zoran Milanović
FOTO: MARTIAL TREZZINI/EPA

Plenković se požalio danas kako nije znao za dolazak Dodika u Hrvatsku, tačnije na Hvar, gdje je održao radni sastanak s Milanovićem. Od njega očekivana, ali ipak bezobrazna manipulacija – naveli su u saopštenju.

Istakli su da je Kancelarija predsjednika Republike Hrvatske obavijestila Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, odnosno nadležnu Upravu za granice MUP o dolasku Dodika.

Tvrde da je MUP postupio po proceduri, osigurao i proveo graničnu kontrolu prilikom dolaska Dodika u Hrvatsku, budući da je dolazio iz BiH koja nije članica Šengena.

– Dakle, sve je bilo po proceduri, i onda Plenković kaže da on ne zna ono što zna MUP, ministarstvo koje potpuno kontroliše HDZ. To je uvreda zdravog razuma, jer Plenković je privatizovao i sebi podredio skoro sve državne institucije, čemu svjedočimo svakodnevno – poručio je Milanović putem saopštenja.

Pročitajte još

U objašnjenju se dodaje da, vjerovati da MUP nije obavijestio Plenkovića o dolasku Dodika u situaciji kad je ta informacija odmah došla čak i do dijela medija, koji su spremni s kamerom čekali na Hvaru, može povjerovati samo neko naivan i neupućen u model njegovog vladanja.

– Model koji su zadnji na svojoj koži osjetili pravosudni službenici i namještenici koje je Plenković bahato iscrpljivao i odbijao samo zato kako bi svima pokazao ko je taj koji odlučuje o svemu – zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo, na pitanje da li MUP Hrvatske imao informaciju o tome, zbog ulaska u hrvatski vazdušni prostor, tj. prelaska šengenske granice, Plenković je kazao da nije imao na način koji bi bio normalan, prenosi Klix.

– Da su država, sve njene službe, diplomatske službe, policija, kontrola leta, Hrvatska vojska, svi koji to trebaju znati, bile pitane za uobičajene dozvole, sve bi bile odobrene, tako da mi ovo nekakvo mistično dolaženje djeluje malo van uobičajenih okvira. Ali, eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda može u goste dolaziti bilo ko, bilo kako i bez najave – poručio je Plenković ranije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije