Svijet

OČEKIVANJE EPISKOPSKOG SAVJETA Nova vlast da usvoji zakon zasnovan na poštovanju ustava

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori očekuje od konstituenata nove vlasti da usvoje novi zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji će biti zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovijesti, Ustava i važećih zakona iz te oblasti, saopšteno je iz ovog savjeta.

OČEKIVANJE EPISKOPSKOG SAVJETA Nova vlast da usvoji zakon zasnovan na poštovanju ustava
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Episkopski savjet SPC i pravni ekspertski tim crkve održao je na Cetinju sastanak na kojem je razmatrana neophodnost regulisanja civilizovanog odnosa države prema crkvi, povodom najnovijih društveno-političkih promjena u Crnoj Gori.

– Naročito je razmatrano pitanje uklanjanja štetnog dejstva po život Crkve i crnogorski pravni sistem, izazvanog usvajanjem diskriminatornog i neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti – navodi se u saopštenju Episkopskog savjeta SPC.

Na sastanku je konstatovano da su prethodnih dana iznesene različite političke inicijative i prijedlozi za regulisanje pomenutih pitanja i da je crkva, u ovom trenutku, opredijeljena za što skorije i efikasnije zatvaranje tog pravnog pitanja u Crnoj Gori.

– Očekuje se da će konstituenti nove vlasti usvojiti zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovijesti, crkvene stvarnosti, Ustava i važećih zakona iz oblasti koje se tiču života i rada tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, ali i važećih međunarodnih standarda – zaključuje se u saopštenju.