Politika

Očekuje se i pola miliona Sinofarm vakcina u avgustu: Izetbegović i kineski ambasador razgovarali o zatvaranju OHR u BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je danas kazao kineskom ambasadoru Ji Pingu da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Za avgust je najavljen dolazak pola miliona doza vakcina iz Kine.

Očekuje se i pola miliona Sinofarm vakcina u avgustu: Izetbegović i kineski ambasador razgovarali o zatvaranju OHR u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako su saopštili iz SDA, na sastanku su razgovarali o saradnji dvije države, naročito u oblasti ekonomije. U tom kontekstu je pažnja posvećena nastavku izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Razgovarali su i o prijedlogu rezolucije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom je predviđeno zatvaranje OHR-a do 31. jula 2022. godine, a kojeg su Savjetu bezbjednosti uputili Rusija i Kina.

Izetbegović je obrazložio ambasadoru Pingu zašto smatra da još uvijek nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje OHR-a, utvrđeni u okviru Programa 5+2, te da je postojanje te institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek neophodno, prenosi Klix.

Ambasador Ping je upoznao Izetbegovića sa informacijom da će 500.000 doza vakcina, koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine naručila od kineskog proizvođača Sinofarm, biti isporučene već početkom mjeseca avgusta.

Izetbegović i Ping su razgovarali i o odnosima SDA i Komunističke partije Kine. Iskazana je obostrana spremnost za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje, saopštili su iz SDA.

Prihvati notifikacije