Politika

"Očekujem podršku" Košarac zatražio od Savjeta ministara BiH sredstva iz budžetske rezerve za sanaciju afričke svinjske kuge u Srpskoj i Brčko Distriktu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac predložio je Savjetu ministara BiH da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion konvertibilnih maraka za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

stasa kosarac ministar u savjetu ministara bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U prijedlogu odluke, koja je danas upućena Savjetu ministara BiH na usvajanje, navedeno je da će se sredstva putem Kancelarije za veterinarstvo BiH doznačiti resornom ministarstvu u Republici Srpskoj i nadležnom odjeljenju Brčko Distrikta.

Od ukupnog iznosa od milion KM, predloženo je da Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske bude dodijeljeno 850.000 KM, a Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko Distrikta 150.000 KM.

 – Formalni predlagač odluke je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali sam prethodno obavio konsultacije sa ministrom bezbijednosti BiH Nenadom Nešićem. Danas sam u dogovoru sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savom Minićem utvrdio detalje i sačinili smo Prijedlog odluke kojom se utvrđuje dodjeljivanje i raspored sredstava tekuće budžetske rezerve budžeta institucija BiH za 2023. za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj i Brčko Distrikutu u iznosu od milion KM –  istakao je ministar Košarac.

Pročitajte još

On je naglasio da će insistirati na tome da se predložena odluka nađe na dnevnom redu prve naredne sjednice Savjeta ministara BiH, koja je zakazana za četvrtak, 13. jula 2023. godine, uzimajući u obzir stanje na terenu i činjenicu da je Vlada Republike Srpske već proglasila vanredno stanje na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara.

– Očekujem podršku kolega iz Savjeta ministara BiH kako bismo odmah mogli donijeti odluku i bez odlaganja raspodijeliti predviđena sredstva nadležnim tijelima Republike Srpske i Brčko Distrikta. Riječ je o hitnim i interventnim mjerama, koje se moraju preduzeti odmah i bez odlaganja – poručio je ministar Košarac.

Prema aktuelnim podacima resornog ministarstva iz Republike Srpske, do sada je prijavljeno 75 zaraženih imanja na teritoriji grada Bijeljina, dva imanja na teritoriji opštine Donji Žabar i jedno imanje na teritoriji opštine Šamac. Ukupan broj svinja sa svih zaraženih imanja na kojima je sprovodeno neškodljivo uklanjanje je oko 2500.

Ministar Košarac je istakao da su nadležne institucije Republike Srpske i Brčko Distrikta utvrdile mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od afričke kuge svinja u cilju suzbijanja i spriječavanja širenja ove zarazne bolesti.

– Za tu namjenu izdvojena su sredstva iz budžeta Republike Srpske i Brčko Distrikta, ali novac mora biti obezbjeđen i iz budžeta institucija na nivou BiH, jer one ne smiju biti indolentne i ignorisati stanje na terenu zbog pojave zarazne bolesti. Nivo BiH mora dati efikasan doprinos naporima institucija Republike Srpske i Brčko Distrikta u suzbijanju i sprječavanju širenja afričke svinjske kuge – zaključio je ministar Košarac.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije