Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OČEKUJEMO POZITIVAN STAV EVROPSKE KOMISIJE” Rajčević ističe da su dva javna univerziteta u RS zakonito akreditovana

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Za visoko obrazovanje u Srpskoj je trenutno bitno da Brisel uvaži realnost da su naša dva javna univerziteta reakreditovana u skladu sa zakonom i da se u skladu sa tim i ponaša, ističe ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević.

To znači prije svega neomatan nastavak učešća u međunarodnim programima, uključujući Erasmus plus program, te da se podrži mobilnost naših studenata i akademskog osoblja, objašnjava on.

Po njegovim riječima, trenutno postoje dva izlaza iz situacije u kojoj su se našli javni univerziteti u RS nakon što je direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) Enver Halilović osporio njihov upis u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

– Jedan je da direktor HEA uvaži zahtjeve Vlade RS po tom pitanju, a drugi je da Delegacija EU uvaži status naših univerziteta. Prije svega je bitan stav Delegacije EU od kojih sad očekujemo informaciju da li priznaju status reakreditovanih univerziteta iz RS. Sada smo u nekoj fazi čekanja, a nadamo se da će biti pozitivno mišljenje Evropske komisije i Delegacije EU u BiH, jer su našu univerziteti ispunili sve zakonske uslove i dobili rješenje i za institucionlanu akreditaciju i za akreditaciju studijskih programa – kaže Rajčević, dodajući da nije sposoban da “predvidi poteze direktora Halilovića”.

Ističe, ipak, da lično smatra da zbog dosadašnjih njegovih postupaka i opstrukcija Halilović ispunjava uslove da bude smijenjen.

– Poražavajuće je da imamo nakaradan sistem u kojem može jedan čovjek da sebi uzme za pravo da na efektivan način blokira upis dva javna univerziteta, a koji su među prvima akreditovani u BiH i sada ispunjavaju sve uslove za reakreditaciju – kaže Rajčević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO