Magazin

Očuvajte zdravlje biljke: Pet načina da otkrijete kada treba SIPATI VODU U ZEMLJU

Zalivanje kućnih biljaka može biti izazov za početnike, ali i iskusne baštovane.

Biljka, cvijeće
FOTO: FREEPEK

Održavanje pravilne vlažnosti zemlje ključno je za zdrav rast biljaka, a pretjerana ili nedovoljna vlažnost može dovesti do problema poput uvenuća ili truljenja.

Evo nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da odredite kada je pravo vrijeme za zalivanje vaših biljaka:

Testiranje zemlje prstom

 Umočite prst u zemlju oko 5-8 cm duboko. Ako je zemlja suha kada izvadite prst, vrijeme je za zalivanje. Ako je prst vlažan, pričekajte s zalijevanjem.

Pročitajte još

Test s olovkom

 Umočite vrh naoštrene olovke u zemlju. Ako olovka potamni, to znači da ima dovoljno vlage u zemlji i ne treba je zalivati. Ako ostanete nesigurni, sačekajte još jedan dan prije zalijevanja. Alternativno, možete koristiti i drveni ražnjić za meso za isti test.

Provjera listova

 Pažljivo pratite izgled listova biljke. Ako djeluju beživotno ili ako postanu krhki, vrijeme je za zalivanje. Neke biljke klonu dok se suše, stoga je najbolje zalijevati ih prije nego što dostignu tačku uvenuća.

Provjera težine saksije

 Podignite saksiju. Ako je teška, zemlja je dovoljno navlažena i ne treba je zalivati. Ako je lagana, vrijeme je za dodavanje vode. Postupno ćete naučiti procjenjivati težinu saksije kako biste odredili njenu vlažnost.

Izgled zemlje

Vlažna zemlja je tamnija od suhe, pa obratite pažnju na boju zemlje. Takođe, provjerite zemlju uz zidove saksije: ako se zemlja odvaja od zidova, to može biti znak da je biljka već trebala biti zalivena, piše Glossy.

Pravilno zalivanje vaših kućnih biljaka ne samo da će očuvati njihovo zdravlje, već će i dati ljepši i živopisniji izgled vašem domu. Slijedite ove jednostavne savjete i uživajte u zdravom rastu vaših biljaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu