Politika

OD AUDIO SNIMKA DO NAPADA NA SRPSKU Tegeltija razmišlja o ostavci zbog straha za bezbjednost

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Milan Tegeltija se osjeća ugroženo, ne može da obavlja svoj posao pošteno i časno, pa će ovih dana odlučiti da li će podnijeti ostavku na ovu funkciju.

OD AUDIO SNIMKA DO  NAPADA NA SRPSKU Tegeltija razmišlja o ostavci zbog straha za bezbjednost
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poruka je to koju su poslali zvaničnici Republike Srpske, predsjednica Željka Cvijanović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik stojeći rame uz rame sa predsjednikom VSTS, i optužujući „političko Sarajevo za miješanje u rad pravosuđa“.

Sporni audio snimak, koji se pojavio u javnosti, posljednjih dana izazvao je brojne reakcije, a nakon članova VSTS, brojnih funkcionera i međunarodne zajednice, juče se o tome pričalo u Palati Republike.

– Što se mene tiče, uslovi za rad na nivou BiH, kad sam u pitanju ja, a vjerujem i ostali zvaničnici iz Republike Srpske postaju nemogući. Nemoguće je u ovakvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način – rekao je Tegeltija i dodao da će javnost o svojoj odluci o daljim koracima obavijestiti sutra.

Podršku je dobio od predsjedavajućeg Milorada Dodika, koji je poručio da se priprema orkan napada na Srpsku, a da ti napadi počinju smjenom srpskih kadrova iz institucija BiH i preuzimanjem pravosuđa od strane SDA.

FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA RS
FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA RS

– Republika Srpska je ugrožena napadima iz Sarajeva, bivše američke administracije, dijela EU administracije koja pokušava da BiH uredi kao građansku zemlju ugrožavajući ustavni poredak dva entiteta i tri naroda – rekao je Dodik, te poručio da Tegeltija ne može ostati u VSTS, jer to nije bezbjedno.

Agencija za istrage i zaštitu BiH provjerava prijetnje koje su na Tviteru upućene Tegeltiji, a o svemu je obavješteno i Tužilaštvo BiH.

Svemu je prethodio novi audio snimak na kome navodno Tegeltija sa bivšom članicom VSTS Milicom Buha dogovara zaposlenje njena sestre, a koju su novinari nazvali “Potkivanje 2”.

Dok Tegeltija tvrdi da je sve radio pošteno i da je snimak nezakonit i montiran, pravnici kažu bi to sve trebalo istražiti, a ne skretati pažnju sa afere na priču kako mu je ugrožna bezbednost.

Korajlić: Ugrožena funkcija, ne bezbjednost

– Njemu je ugrožena pozicija, ali pošto oni poziciju i funkciju koju obavljaju poistovjećuju sa svojim životom, onda je to neko standardno ponašanje. Tu se bilo kakvo pozivanje na odgovornost pojedinaca koji obavljaju značajne funkcije u državi uvijek poistovećuje sa ugrožavanjem institucija i svaga ostalog – kaže pravnik i izvršni direktor TI BiH, Ivana Korajlić.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da se uvijek skreće pažnja na to da se radi o orkestriranim napadima, priče kako neko želi nekog da smakne ili na državni udar. 

Pročitajte još

– To je pokazatelj na koji način se tretira javnost i građani ove države, a s druge strane kako se tretira bilo kakav mehanizam odgovornosti. Radi se o osobi koja obavlja jednu od najodgovornijih funkcija u državi, koja je odgovorna za gotovo kompletno pravosuđe, koja u nekoliko navrata bude povezana sa korupcijskim aferama i vrlo neprimjerenim ponašanjem – kaže Korajlićeva.

Dodaje da umjesto da se šalju javne poruke na način da mora odgovarati i da institucije sve ispitaju, ide se u direktnu političku podršku i to osobi koja bi morala biti nezavisna.

– Svrstava se i daje se podrška bez obzira šta je uradio, a sve se svodi na priču o ugroženosti jednog naroda, jednog čovjeka ili bilo čega drugog – zaključila je Korajlićeva.

Prihvati notifikacije