Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„OD BiH ŽELI DA NAPRAVI SJEVERNU KOREJU“ Bakirov prijedlog izazvao SALVU KOMENTARA

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Bakir Izetbegović, lider SDA, ponovo je uspio da nasmije, ali i razljuti brojne građane BiH, izjavom kako se priprema zakon kojim će biti zabranjen odlazak ljudi iz ove zemlje jer “gubimo stanovništvo”!

Kako su prenijeli pojedini federalni mediji, Izetbegović je na nedavnoj konferenciji za novinare izjavio da će učiniti sve da zaustavi masovno iseljavanje stanovništva, jadajući se kako neki građani odu i nikad se više ne vrate.

– Radimo na nacrtu zakonu po kojem svi oni koji nisu bili prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje minimalno dvije godine neće moći aplicirati za vizu u nekoj stranoj državi – rekao je Izetbegović.

Dodao je da će zakonom formulisati da onima kojima se dozvoli da odu iz BiH odlazak bude privremen do šest mjeseci i da nakon toga moraju da se vrate nazad u zemlju.

Zatvorene granice

Njegova izjava izazvala je salve komentara na društvenim mrežama, gdje su korisnici kazali kako Izetbegović od BiH pokušava da napravi novu Sjevernu Koreju, te da je davno prošlo razdoblje komunističke diktature u SFR Jugoslaviji, kada su granice bile zatvorene, a odlazak iz zemlje samo pusti san.

Staša Košarac, član predsjedništva SNSD-a i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da prosto ne može da vjeruje da je Izetbegović mogao tako nešto izjaviti, te da je svaki komentar suvišan.

– Tako nešto je potpuno nemoguće izvesti, a kamoli donijeti zakon kojim bi se zabranilo nekome da ode iz zemlje. Mislim da je to jedna vrsta Izetbegovićevog političkog spina i, mogao bih reći, nervoze zbog političke klime u FBiH, jer je vidljivo da SDA ima značajne problem oko konstituisanja vlasti u mnogim kantonima, ali i na nivou FBiH – kaže Košarac.

Bodljikava žica

Dodaje da je u vrijeme kada BiH intenzivno radi na ispunjavanju svih uslova kako bi se pridružila EU priča o zabrani slobode kretanja potpuno besmislena.

Isto smatra i Slavko Čamber, predsjednik Udruženja nezaposlenih Banjaluka, koji je Izetbegovićeve izjave nazvao besmislicom.

– Kako misli da spriječi odlazak? Ogradi nas bodljikavom žicom i postavi vojsku oko nje? Takve gluposti mogu samo da dođu od onih političara koji ne znaju kako da riješe ekonomske probleme, pa pričaju besmislice – navodi Čamber.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa pojedinim funkcionerima SDA, kako bi dobili njihov komentar, ali se niko nije javljao na telefon.

“Često nasmijava građane”

Izetbegović je i prije mjesec dana bio glavni predmet poruge na društvnim mrežama, kada je za N1 izjavio da ”nije bogat čovjek” i da će biti ”na birou kroz tri do četiri dana”.

Mnogi građani su tada pokušali da mu pronađu posao, ironično govoreći da ih je njegova izjava rasplakala i rastužila.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO