Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Od Čikaga do Los Anđelesa PREKO PETROVCA: Čuvena “Ruta 66” na putu AVNOJ-a

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Čuli ste za čuveni američki drum “Ruta 66”? Zovu ga još i Majka svih puteva i ima kultni status u američkoj istoriji i kulturi.

Povezuje, ili tačnije nekad je povezivao, istočnu i zapadnu obalu SAD, od Čikaga do Los Anđelesa, a danas je spomenik kulture i turistička atrakcija.

Glavni je lik u starim američkim filmovima i TV serijama i u hitu koji su pjevale mnoge planetarne zvijezde, od Nek King Kola, do Čaka Berija i Roling Stounsa.

Ako mislite da je vožnja “Rutom 66” za većinu nas nedostižan san, niste baš sasvim u pravu. Jer, dovoljno je da ubacite u petu i odvezete se do Bosanskog Petrovca i – eto vas na čuvenoj ruti.

Na Putu AVNOJ-a, nedaleko od Petrovca, a u pravcu Bihaća, na kolovozu je iscrtan logo čuvenog američkog autoputa iz 1926. godine.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ni mještani, inače odlično upućeni u lokalne prilike, nisu nam znali objasniti otkud “Ruta 66” usred Krajine.

Da li je u pitanju šala, ili simbolika, jer je, kažu neki, za bivšu Jugoslaviju Put AVNOJ-a imao isto simboličko značenje, kao “Ruta 66”, ili autoput Vila Rodžersa za Ameriku.

Ima, naravno, i razlika. “Ruta 66” je penzionisana 1985. godine i od tada nije prava saobraćajnica, nego samo atrakcija za turiste i avanturiste.

Put AVNOJ-a je i danas jedan od najboljih puteva u BiH. Autoput Vila Rodžersa je dug skoro 4.000 kilometara, Put AVNOJ-a je mnogo kraći.

Američka Majka svih puteva je opjevana stihvima “ako ikad planiraš da se voziš na zapad… zabavi se na Ruti 66…”, put AVNOJ-a još čeka svog stihotvorca.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Na ovoj našoj domaćoj “Ruti 66” nećete vidjeti salune, američka vozila iz prošlog vijeka, plaže Sanat Monike, ni indijanske rezervate, ali ima i na petrovačkoj ruti zanimljih atrakcija.

Recimo, možete vidjeti krdo bosanskih brdskih konjića, pasmine koja je pred izumiranjem, sresti neuništive crvene “golfove dvojke” i proći pored sela, koja i danas, u 21. vijeku žive bez struje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO