Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OD IZBORA DO IZBORA Internet stranice stranaka pune netačnih i STARIH INFORMACIJA

Politika
Autor:

Foto: Shutterstock

Ako informacije tražimo na zvaničnim sajtovima političkih partija, vidjećemo da je Krsto Jandrić još uvijek potpredsjednik NDP, Željka Cvijanović predsjednica Vlade Republike Srpske, dok je Radovan Višković još uvijek u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tako izgledaju neke od informacija koje možemo naći na veb stranicama političkih partija u Republici Srpskoj, koje se po svemu sudeći, ne ažuriraju dovoljno.

Zastarjeli podaci i stari stranački programi ono su što zainteresovani građani mogu da nađu na veb stranicama partija. Ako neki student želi da se u svom radu informiše na zvaničnim sajtovima partija imaće rad pun pogrešnih informacija, a i građani koji žele da saznaju nešto više o partiji mogu se naći u zabludi.

Iako su sajtovi bolje nego prije, vijesti se ažuriraju, informacija i podaci ipak često ostaju isti. Tako se na sajtu SNSD mogu naći slične stvari. Tamo piše da je Željka Cvijanović trenutno predsjednica Vlade RS, a sadašnji premijer Radovan Višković je „predsjednik Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.“

Kada su u pitanju vijesti na portalu SNSD, može se reći da su po tom pitanju ažurni. Nove vijesti objavljuju se gotovo svaki dan.

Za razliku od SNSD, vijesti su na stranici PDP rjeđe objavljuju, ali su podaci o članovim uglavnom ažurirani i ispravni, međutim – nepotpuni.

Mjeseci tišine u NDP

Hitno ažuriranje definitivno treba NDP. Posljednja vijest objavljena na sajtu NDP je ona od novembra prošle godine, a u rubrici „zamjenik predsjednika“ i dalje je Krsto Jandrić, koji je ovu partiju odavno napustio.

Foto: screenshot NDP/RAS Srbija

Na portalu SDS do prije par dana predsjednik stranke je bio Vukota Govedarica, dok je program stranke još uvijek onaj iz 2010. godine, a potpisao ga je „predsjednik Mladen Bosić“. Slične stvari mogu se naći na mnogim drugim stranicama, koje „procvjetaju“ mahom pred izbore.

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da su stranke pokazale mali napredak kada je u pitanju ažurnost i politički marketing, ali da to sve još nije dovoljno dobro.

– Počeli su koliko-toliko da ažuriraju sadržaj na tim sajtovima, što ranije nije bio slučaj. Dešavalo se da svijet stane po nekoliko mjeseci, čak i godinu dana. Moraju više da budu dostupni ljudima i da im daju više informacija, je bez toga faktički nemate kontakt s biračima – smatra Tojagić.

Kaže da se zainteresovani članovi ne mogu da nađu ono što ih interesuje.

Tojagić: Izbori ih vrate u život

– Na stranačkim portalima često nema čak ni programa stranke. Kampanja kod nas traje oko četiri mjeseca, čak i manje, i u to vrijeme, pogotovo mjesec pred izbore, živne i politički marketing. Tada se svi sjete  da imaju veb stranice, sjete se da plate provajderima da taj sajt ostane u životu, dok između izbora imamo praznine i neaktivnosti – rekao je Tojagić.

Dodaje da neaktivnost i slaba promocija pokazuju da strankama birači ne trebaju onda kada kampanja ne traje.

– Čini mi se da naši političari i ne žele da imaju kontakt s biračima van izbornih kampanja, odnosno da im birač služi da glasa za njih i da im nakon toga više ni ne treba – zaključio je Tojagić.

Društvene mreže

Gotvo sve političke partije u BiH imaju profile na društvenim mrežama i tamo su aktivniji nego na svojim sajtovima.

Često dijele vijesti koje se tiču njihovih članova, dok neki članovi, iako rijetki, čak i putem društvenih mreža komuniciraju s biračima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO