Politika

Od kriminala do odlaska na ratišta: Ovo su bezbjednosne prijetnje u BiH

Aktuelna bezbjednosna situacija u BiH je zadovoljavajuća.

parlamentarna komisija
FOTO: SRNA

Najveće bezbjednosne prijetnje su organizovani kriminal i korupcija, sajber kriminal, migrantska kriza, problem sa nedovoljnim brojem graničnih policajaca, te odlazak državljana BiH na strana ratišta, ocijenjeno je u Banjaluci na sastanku parlamentarnih komisija koje se bave sektorom bezbjednosti.

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sredoje Nović, Sanja Vulić, Zdenko Ćosić i Slavko Matić, te predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Ilija Cvitanović i član te komisije Milorad Kojić učestvovali su na ovom sastanku komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, te Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Domaćini sastanka, koji je ocijenjen kao veoma koristan i neophodan za jačanje dijaloga i međusobnog razumijevanja, bili su članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske.

Pročitajte još

Jezik mržnje izaziva osjećaj nesigurnosti kod građana, posebno kod mladih, koji odlaze iz BiH. Na sastanku je istaknut značaj preventivnog djelovanja nadležnih policijskih agencija na svim nivoima s ciljem zaštite svakog građanina – navedeno je u saopštenju.

Posebno je naglašen značaj harmonizacije zakonskih rješenja i unapređenja zakonskog okvira za rad bezbjednosnih i policijskih agencija, te nastavak dijaloga s ciljem jačanja međusobnog povjerenja i razumijevanja.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sredoje Nović smatra da su sastanci u ovom formatu izuzetno bitni u jačanju međusobnog povjerenja jer, kako je rekao, bezbjednost jedne zemlje nema cijenu.

Prema riječima Novića, građane s pravom brine korupcija, zbog čega je potrebno analizirati rad tužilaštava i policijskih struktura, te postaviti pitanje odgovornosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije