Gradovi

"OD NERAZVIJENIH OPŠTINA PRAVE JOŠ NERAZVIJENIJE" Runićeva ogorčena zbog pozicije Drvara u FBiH

Načelnik Drvara Dušica Runić izrazila je nezadovoljstvo zbog pozicije ove opštine u Federaciji BiH, jer sistemom raspodjele prihoda od PDV po ključu koji je trenutno napravljen nerazvijene lokalne zajednice postaju još nerazvijenije.

"OD NERAZVIJENIH OPŠTINA PRAVE JOŠ NERAZVIJENIJE" Runićeva ogorčena zbog pozicije Drvara u FBiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Runićeva je, nakon sastanka s predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i načelnikom Glamoča Nebojšom Radivojšom, istakla da nerazvijene lokalne zajednice s takvim prilivom sredstava nemaju mogućnosti da servisiraju tekuće potrebe, a pogotovo da budu servis građanima kakav bi trebalo da budu.

Ona je rekla da se u Drvaru u proteklih godinu dana, zahvaljujući sredstvima Srbije, realizuju veliki infrastrukturni projekti koji godinama nakon rata čekaju na realizaciju.

– Nažalost, malo je sredstava u odnosu na potrebe ove lokalne zajednice – ukazala je Runićeva i istakla da je Drvar specifična opština, koja je prije rata bila izrazito razvijena industrijska opština, a sada je treća po nerazvijenosti.

Ona je konstatovala da Drvar spada u red izrazito nerazvijenih opština i napomenula da bi se sa viših nivoa vlasti moralo voditi računa o ovim opštinama prilikom raspodjele prihoda, te o problemima s kojima se susreću.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– To je, između ostalog, prekobrojnost zaposlenih na lokalnim nivoima, iz prostog razloga što smo izrazito povratnička opština s većinskim srpskim stanovništvom. Kada je riječ o kantonalnim institucijama nemamo mogućnosti da se zaposlimo da bismo ostvarili osnovne egzistencijalne probleme – rekla je Runićeva.

Ona je na sastanku ukazala i na problem nelegalno deponovanog otpada s kojim se ova opština suočava od 1. jula.

. Ovaj problem je aktuelan gotovo puna tri mjeseca i kao načelnik opštine sa saradnicima i građanima vodim administrativnu borbu da dođemo do odgovora na mnoga pitanja koja su se desila u ovom slučaju – rekla je Runićeva.

Ona je dodala da je juče dobila dopis federalnog Fonda za zaštitu životne sredine u kojem je informisana da su primili zaključak Vlade Federacije BiH od 28. avgusta i da će postupiti po tom njemu i krenuti u sistem javnih nabavki.

– Međutim, kada sam provjerila sve to u javnim nabavkama za transport i deponovanje i spaljivanje otpada sa područja četiri opštine, Drvar, Grahovo, Busovača i Bihać nisam našla na portalu javnih nabavki, tako da i dalje ostaje otvoreno pitanje da li je ovo kupovina vremena – napomenula je Runićeva.

Ona je podsjetila da su uradili konkretne poteze u sprečavanju daljeg uvoza otpada i da je FBiH izdala dvije dozvole za uvoz 6.000 tona otpada na područje opštine Drvar fantomskoj firmi koja je propustila sve sisteme i pravilnike o registraciji firme.

– Sve je sada u nadležnosti federalne inspekcije, zato što se u ovom momentu otpad nalazi u tuđem prostoru. Kao načelnik opštine nemam nadležnost nad tuđim vlasništvom, jer otpad je tuđe vlasništvo u tuđem poslovnom prostoru. Nadam se da će Federalna inspekcija završiti ovaj posao, a imenovala ih je Vlada FBiH da vrše nadzor nad ovim kompletnim slučajem – rekla je Runićeva.

Ona je dodala da to rade od prvog dana kada su ih poslali i na zahtjev ministra ekologije i turizma u federalnoj Vladi Edite Đapo, te da se nada da će ovaj problem biti riješen.

– Apsurd je da su dozvole dobijene izuzetno brzo od kantona u roku od šest dana, a od FBiH u roku od mjesec dana, a mi već tri mjeseca ne možemo doći do rješenja problema i do toga ko je odgovoran za ovaj problem – navela je Runićeva.