Svijet

OD PONEDJELJKA VANDREDNO STANJE Broj zaraženih sve veći, drugi najveći evropski skok slučajeva poslije Španije

Češka vlada proglasila je vanredno stanje koje stupa na snagu u ponedjeljak i uvela mjere koje uključuju ograničavanje okupljanja i zabranu mjuzikla i opere za borbu protiv naleta novih slučajeva korona virusa.

OD PONEDJELJKA VANDREDNO STANJE  Broj zaraženih sve veći, drugi najveći evropski skok slučajeva poslije Španije
FOTO: PHILIPP GUELLAND/EPA

Zemlja od 10,7 miliona zabilježila je više od 43.000 slučajeva i porasta broja smrtnih slučajeva 50 odsto ovog mjeseca drugi najveći evropski skok slučajeva poslije Španije – poslije ljeta opuštenih mjera i nespremnosti zemlje da pooštri ograničenja.

Ministar zdravlja Roman Primula, epidemiolog i pukovnik vojske koji je predvodio ranije mjere pandemije i pridružio se kabinetu ovog mjeseca nakon što je njegov prethodnik podnio ostavku, odmah je najavio pooštravanje mjera koje će trajati dvije nedjelje, prenosi Rojters.

Država će ograničiti okupljanja u zatvorenom na 10 ljudi, a na otvorenom na 20. Sportske utakmice će se nastaviti, ali bez gledalaca.

Pozorišta i bioskopi mogu da rade, ali koncerti, mjuzikli i opere biće zabranjeni, jer se smatraju rizičnijim događajima usljed širenja aerosolnih čestica tokom pjevanja.

Pored toga, srednje škole u pokrajinama sa većim rizikom u ponedjeljak će preći na učenje na daljinu, pridružujući se univerzitetima koji su uglavnom prešli na onlajn nastavu.