Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OD PUŠKE DO AVIONA Na crnom tržišu oružja obrću su mijarde dolara

Svijet
Autor:
Kroz crno tržište oružja prolaze milijarde dolara, i to od tri do deset milijardi godišnje, tvrde specijalizovani instituti, agencije i portali.

UN procjenjuju da se čak 40 odsto trgovine oružjem, koje se kasnije koristi u lokalnim sukobima, odvija nelegalnim putevima.

Stokholmski institut za istražuvanje mira navodi da je prodaja oružja 2012-2016. godine povećana za 8,4 odsto u odnosu na prethodnih pola decenije.

Ova instutucija procjenjuje da SAD kontrolišu trećinu svjetskog legalnog tržišta oružjem, na kojem polovinu kupaca nalaze na Bliskom istoku.

Rusija kontroliše 23 odsto tržišta oružja, a najviše ga prodaje Indiji, Kini, Vijetnamu i Alžiru.

I Kina je povećala prodaju, mada zaostaje za Amerikancima i Rusima. Peking je podigao procenat prodaje sa 3,8 na 6,2 odsto.

Specijalizovani portali tvrde da ilegalnu trgovinu oružjem, koja je često u vezi sa tajnim službama, kontrolišu, uglavnom, lica sa prostora nekadašnjeg SSSR-a, koja sada rade za razne države.

Najpoznatiji je Leonid Efimovič Minin, za kojeg se tvrdi da ima mnogo lažnih pasoša i više identiteta. On je živio tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka u NJemačkoj, kada je dobio državljanstvo Izraela.

Poznat je i Viktor But, Tadžikistanac, koji ima najveći park teretnih aviona na svijetu. On posjeduje, kako tvrde stručnjaci za ovu oblast, bezbroj pasoša i identiteta.

Među ilegalnim trgovcima oružjem posebno se ističe Vadim Rabinovič, koji se zvanično bavi medijima i vlasnik je niza ukrajinskih novina. Za njega se tvrdi da je početkom vijeka stajao iza ilegalne prodaje 200 tenkova “T-72” proizvedenih u Ukrajini.

Na ilegalnom tržištu oružja danas se može kupiti sve – od puške, tenka, do borbenog aviona.

Od 2008. do 2017. godine otkriveno je više pokušaja ilegalne trgovine tenkovima, višecjevnim raketnim bacačima i avionima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO