Banjaluka

Od septembra đaci u novim učionicama

Učenici osnovne škole “Branko Radičević” na Starčevici bi početkom iduće školske godine konačno trebali imati na raspolaganju dodatnih 8 učionica što će omogućiti da ovi đaci konačno pohađaju nastavu u dvije, a ne kao što je sada slučaj u tri smjene.

Od septembra đaci u novim učionicama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zbog prevelikog broja učenika, nastava se već godinama u ovoj banjalučkoj školi odvija na taj način. Kao rješenje problema nametnula se izgradnja dodatnog prostora, koja nikako da bude završena.

Prvobitni rok je bio početak drugog polugodišta ove školske godine, ali on nije ispoštovan. Ministarstvo prosvjete i kulture RS je postavilo drugi rok 1. april. Taj datum je došao i prošao i on nije nije ispoštovan. Prema posljednjim informacijama, završetak dogradnje ove škole je na vidiku.

Direktor Darija Mićić je rekla da su završni radovi u toku.

– Treba još podove završiti, a u toku su radovi na podstanici koja je u školi kako bi se obezbijedilo grijanje prostora. Kada se uzme u obzir sve, očekujem da ćemo do kraja mjeseca moći početi da uređujemo i dvorište – rekla je Mićić.

Kazala je da se bliži kraj školske godine i te da će to vrijeme iskoristiti da se novi prostor provjetri i dobro isuši do septembra.

– Ova pauza će dobro doći, jer ne mogu sjediti đaci u učionicama gdje ima isparavanja od lakova i drugih hemikalija. Osam novih učionica će u septembru, s početkom nove školske godine, biti spremne za đake – rekla je ona.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Objasnila je da su nove učionice velike te da su rađene po savremenim standardima.

– Po smjeni, u njima će boraviti 8 odjeljenja, koja u prosjeku broje između 25 do 30 đaka, tako da dobijamo dodatni prostor za 200 do 240 učenika – navela je Mićićeva.

Za dogradnju škole ministarstvo prosvete i kulture RS je angažovalo firmu „Građenje“, koje nije uspjelo ispoštovati ranije dogovorene rokove.

Ni ovaj put, kao ni ranije, nismo uspjeli dobiti jasan odgovor da li će ova firma morati da plati penale zbog zakašnjenja.

U resornom ministarstvu su rekli da Republička direkcija za obnovu i izgradnju vrši usluge stručnog nadzora na pomenutom projektu te da bi, prema njihovom mišljenju, radovi bi trebali biti završeni do kraja maja.

– Ukoliko Ministarstvo prosvjete i kulture i Republička direkcija za obnovu i izgradnju procijene da izvođač iz neopravdanih razloga nije izvršio ugovorene radove u ugovorenom roku, postupiće se u skladu sa zaključenim Ugovorom o izvođenju radova na dogradnji OŠ „Branko Radičević“ Banjaluka, koji, između ostalog, predviđa i ugovorne kazne – poručili su iz ovog ministarstva.

Propali tender

Vlada RS je obezbijedila 1,39 miliona maraka za dogradnju OŠ „Branko Radičević“. Gradska uprava je građevinsku dozvolu za ovaj projekat izdala u junu prošle godine, ali radovi nisu ubrzo počeli, jer je resorno ministarstvo poništilo prvi tender za izbor izvođača radova.

Naime, pristigla je samo jedna ponuda čija je cijena bila znatno veća od obezbijeđenog novca. Izvođač radova za dogradnju škole na Starčevici je izabran iz drugog pokušaja tako da su radovi počeli tek krajem septembra 2018.