Biznis

ODAKLE POČETI Ovo je računica za ljetovanja u Grčkoj za cijelu porodicu

Brojne srpske porodice i ove godine, tradicionalno, uprkos inflaciji i većim troškovima života, planiraju ljetovanje u Grčkoj.

Plaža u Grčkoj
FOTO: PANTELIS SAITAS/EPA

Ipak, dok će nekima odmor zaista biti to prilika za uživanje i odmaranje, drugi neće moći baš mnogo da se opuste, imajući u vidu pripreme i očekivane rashode.

Treba platiti smještaj, planirati budžet za hranu, auto ili drugu vrstu prevoza, zatim odvojiti novac za kupovinu pred put (hrana, odjeća, kozmetika, putno osiguranje…).

Ipak, dok će nekima odmor zaista biti to – prilika za uživanje i odmaranje, drugi neće moći baš mnogo da se opuste, imajući u vidu pripreme i očekivane rashode. Treba platiti smještaj, planirati budžet za hranu, auto ili drugu vrstu prevoza, zatim odvojiti novac za kupovinu pred put (hrana, odjeća, kozmetika, putno osiguranje…).

– Odakle početi?! – kaže Sara (34) iz Beograda kroz smijeh na pitanje kako se ove godine za odmor u Grčkoj sa suprugom i dvoje djece sprema jedna mlada, zaposlena mama sa prosječnim primanjima u domaćinstvu.

– Prvo smo, naravno, rezervisali smještaj još krajem marta, jer smo odmah znali da želimo Grčku, u periodu od kraja juna/početka jula. Godinama unazad ne idemo preko agencije, već samo organizujemo odmor. Idemo na Sitoniju, u Nikiti, a cijena za to mjesto u ovom periodu je tada bila 600 evra za 10 noćenja; u pitanju je trokrevetni apartman, nadomak plaže.

Pročitajte još

Sara kaže kako joj se čini da su cijene sada i jače u tom dijelu Grčke, nego što su bile u martu, a u poređenju sa prošlom godinom?

– Ne mogu da ocijenim, jer smo prošle godine bili u Asprovalti koja je jeftinija od Sitonije, mada mi se čini da su cijene svakako više u odnosu na 2022. Pritom, mi smo rezervisali tri mjeseca pred odmor, a opet nismo mogli mnogo da biramo, već je dosta toga bilo popunjeno na Sitoniji.

Cijene goriva u Grčkoj i Severnoj Makedoniji

– Što se tiče prevoza, mi na odmor u Grčku putujemo kolima. Kao za inat, baš u junu nam je registracija i morali smo da obavimo pregled pred put, što nas je skupa koštalo oko 400 evra. Platili smo i putno osiguranje, porodično, zatim osiguranje za automobil i plus zeleni karton za prolazak kroz Sjevernu Makedoniju, što je ukupno izašlo oko 100 evra – kaže ova Beograđanka i dodaje da ni gorivo u Sjevernu Makedoniji više nije povoljno kao što je bilo, i to još od prošle godine, tako da će vjerovatno preskočiti taj ritual, piše Telegraf.

Sarina računica za dizel joj kaže da će, s obzirom na kilometražu i potrošnju svog vozila, morati dati dobrih 20.000 dinara.

– Inače, nismo “paradajz” turisti, tako da hranu mahom nećemo nositi, izuzev mljevenog keksa za djecu i tako nekih sitnica (grickalica). Ponesemo uvijek neki krem da imamo, ali se generalno hranimo u mjestu gdje odsjedamo. Planiramo da idemo u veliki supermarket u Grčkoj, njemački, koji posluje i kod nas; obavezno doručkujemo u apartmanu, a kasnije se snalazimo (smijeh). Uglavnom uzmemo girose ili sjednemo negde na pastu, picu.

Ova mlada mama ističe i kako se nada da će i ove godine “uštjedeti” na ležaljkama i suncobranu, ukoliko poruče piće.

– Ono što je bilo prošle godine, jeste da su one njihove kafe, frapei, između 3 i 5 evra, a uz njih se dobija jedna ležaljka. Dakle, treba nam do 10 evra za komplet ležaljki sa suncobranom, što je opet isplativo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije