Politika

"ODBACITI DODIKOVE IGRE" Miličević tvrdi da je Teslić primjer razmjera SNSD krađe na izborima

Predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, komentarisao je dopis srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

"ODBACITI DODIKOVE IGRE" Miličević tvrdi da je Teslić primjer razmjera SNSD krađe na izborima
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Moj lični stav po pitanju dopisa srpskog člana Predsjedništva BiH po pitanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIК BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) je da podržavam svaki sporazum koji može doprinijeti održavanju fer i korektnih izbora, te još transparentnijeg izbornog procesa – istakao Miličević, saopšteno je iz SDS.

Dodaje da je iz iskustva u dosadašnjem izbornom procesu, a posebno sa referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić 3. marta 2019. godine, potpuno  jasno da se „SNSD služi manipulacijama i zloupotrebom izbornog procesa, te otvorenom izbornom krađom, te je za očekivati da se nastavi time baviti i u ovom izbornom ciklusu“.

On kaže da je protivljenje još transparentnijem izbornom procesu indikator onih političkih snaga koje ne žele fer i korektne izbore, već unaprijed planiraju izbornu krađu na predstojećim lokalnim izborima.

– To je jedini razlog zašto takvim političkim snagama ne odgovaraju što transparentniji izbori. Svaki dodatni monitoring izbornog procesa, bilo od strane domaćih ili međunarodnih organizacija, može samo unaprijediti kvalitet samog izbornog procesa, a u interesu svih učesnika izbora je da oni budu sprovedeni fer i korektno – pojasnio je predsjednik Glavnog odbora SDS.

Miličević kaže da je iskustvo pokazalo da monitoring izbora, posebno ako se ogleda u pojačanom broju nepristrasnih, nepotkupljivih i kvalitetnih posmatrača značajno povećava nivo kvaliteta izbornog procesa, te sužava prostor za manipulisanje i izborne krađe, kao što se moglo vidjeti na primjeru referenduma u Tesliću.

– Dopis srpskog člana Predsjedništva BiH predstavlja grubu zloupotrebu vitalnog nacionalnog interesa kako bi se srpski nacionalni korpus stavio u odbranu izbornih manipulacija i prevara SNSD. Srpska demokratska stranka i njeni organi moraju odlučno se suprotstaviti takvoj manipulaciji, koja je još jedna u nizu brojnih zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa, ovaj put ne samo u dnevno – političke svrhe, već i u otvorenu zaštitu izborne krađe u najavi na lokalnim izborima – zaključio je Miličević