Hronika

Odgođen početak suđenja u predmetu "Galerija": Advokat jednog od optuženih nije bio prisutan

U Okružnom sudu u Banjaluci danas je trebalo da počne suđenje optuženima u predmetu "Galerija", međutim glavni pretres je odgođen za 26. april jer advokat optuženog Saše Lipovca nije bio prisutan.

Okružni sud u Banjaluci
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

U predmetu “Galerija” osim Lipovca, na optuženičkoj klupi su i Strahinja Drinić, Mirko Radak, Ognjen Šobota, Nikola Janković, Danijel Todorović i Aleksandar Grandić.

Budući da branilac Saše Lipovca nije mogao biti prisutan zbog obaveza u Sudu BiH, a nije angažovan drugi branilac, nisu bili ispunjeni uslovi za održavanje glavnog pretresa, pa je sudija Siniša Marković odgodio pretres za 26. april, gdje će biti pročitana optužnica.

Optuženi se terete da su od druge polovine 2022. godine do 11. oktobra prošle godine, kada su uhapšeni, na području Gradiške neovlašteno nabavljali i prodavali kokain, spid, ekstazi i marihuanu.

Pročitajte još

Istragom je između ostalog, ustanovljeno i da su zavisnici, mahom iz Gradiške, nakon uzimanja kokaina, imali ozbiljnih zdravstvenih problema i da su se žalili optuženima.

Lipovac je 2011. godine pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u selu Liskovac kod Gradiške u avgustu 1993. godine. U prvostepenom postupku je oslobođen krivice, ali se nije pojavio pred Vrhovnim sudom Republike Srpske nakon čega je uhapšen u Gruziji i izručen u BiH. U ponovljenom suđenju izrečena mu je osuđujuća presuda. Lipovac se pominjao i u aferi “Azerbejdžan” u vezi sa trgovinom ljudima, odnosno izrabljivanjem radnika iz BiH. Hapšen je i u akciji “Maglić” usmjerenoj na otkrivanje brojnih nezakonitosti u KPZ Foča.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu