Hronika

ODGOĐENO SUĐENJE INSPEKTORIMA Tužilac zaražen, optužena ima simptome

Sudija Branimir Jukić i danas je morao odgoditi suđenje policijskim inspektorima Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan optuženima za primanje 30.000 maraka mita.

ODGOĐENO SUĐENJE INSPEKTORIMA Tužilac zaražen, optužena ima simptome
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na ročištu se nisu pojavili republički javni tužilac Goran Glamočanin i optužena Florjan, a njihov izostanak bio je opravdan.

– Tužilaštvo je sudu dostavilo dopis u kome navode da je postupajući tužilac bolestan, a da ne mogu poslati zamjenu. Optužena Florjan  je javila da ima simptome virusa  korona i da ima uputnicu za testiranje – objasnio je sudija Branimir Jukić koji je suđenje odgodio za 24. novembar.

Prema navodima optužnice, policijski službenici Nenad Grujić i Jelena Florjan terete se da su u februaru ove godine, od direktora JU “Srednjoškolski dom” Banjaluka Branislava Vidića zahtjevali novčani iznos u visini od 30.000 KM, ali su na kraju uzeli 20.000 maraka mita.

Naime, od traženog iznosa kako se navodi, Grujić je 18. februara primio 20.000 maraka, a sve kako bi se protiv Vidića obustavila krivična istraga.

Novac je kako su “objasnili” optuženi inspektori bio namijenjeni za načelnike odjeljenje i tužioca, ali istraga nije uspjela utvrditi ove navode optuženih.

Ostatak novčanog iznosa u visini od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora navedene ustanove.

Optuženi inspektori radili su u “Timu 1” na borbi protiv privrednog kriminala u Policijskoj upravi Banjaluka, a uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Sirano” nakon što je direktor Srednjoškolskog doma predao optuženom Grujiću 20.000 maraka označenih novčanica.

Nakon jednomjesečnog pritvora optuženi inspektori pušteni su da se brane sa slobode, iako je Republičko tužilaštvo isticalo u više navrata da im je neophodno produžiti pritvor zbog uticaja na svjedoke, ali i proširenja istraga na saučesnike u redovima policije.