Društvo

Odlični rezultati Klinike za kardiohirurgiju UKC: Stručnjaci i najsavremenija oprema spasavaju živote

Klinka za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srpske uspješno je uradila zahtjevnu medicinsku procedura kod koje funkciju srca i pluća privremeno preuzima ECMO aparat, a radi se o ekstrakorporalnoj membranskoj oksigenaciji.

Kardiohirurzi UKC RS
FOTO: UKC RS

Kako su saopštili iz UKC, centralna ECMO je izvedena prije mjesec dana, kod pacijentkinje Bose Vujić kod koje je nakon kardiohirurškog zahvata nastupila disfunkcija desnog srca.

– Naime, 45 minuta po dolasku pacijentkinje u intenzivnu njegu nastupa kardiovaskularna nestabilnost, te su se započeli postupci reanimacije nakon čega je pacijentkinja zbog revizije vraćena u operacionu salu. Odluka za primjenu ECMO aparata je donesena nakon 120 minuta ponovljene ekstrakorporalne cirkulacije i mnogo pokušaja spontane uspostave kardijalne funkcije. ECMO je zahtjevna medicinska procedura kod koje funkciju srca i pluća privremeno preuzima ECMO aparat. On dalje venskom i arterijskom linijom preuzima deoksigenisanu krv pacijenta i nakon oksigenacije je nepulsatilnim protokom vraća pacijentu. Riječ je dakle o vještačkom srcu koje zahtjeva komplentan invazivni i neinvazivni hemodinamski i respiratorni monitoring – objašnjavaju u UKC Srpske.

Kardiohirurzi UKC RS
FOTO: UKC RS

Kako kaže dr Nikola Šobot, načelnik Klinike za kardiohirurgiju, pacijentkinja je nakon 48 sati provedenih na ECMO mašini i uspostave kardijalne funkcije, hemodinamske i respiratorne stabilnosti odvojena od mašine i krenulo se u postepeno zagrijavanje, buđenje i ekstubaciju pacijentice.

Pročitajte još

– U daljem postoperativnom toku pacijentkinja je stabilizovana i sa dobrim vitalnim parametrima otpuštena kući. Pacijentkinja je u Klinici za kardiohirurgiju hospitalizovana od 3. marta do 24. marta ove godine. Poslije otpusta iz bolnice nakon sedam dana pacijentkinja dolazi na kontrolu gdje se konstatuje zadovoljavajuće opšte i kliničko stanje sa tendencijom oporavka – rekao je dr Šobot.

Bosa Vujić iz Trebinja se zahvalila medicinskom timu Kardiohirurgije UKC Republike Srpske.

Kardiohirurzi UKC RS
FOTO: UKC RS

– Imala sam srčanih problema i zahvaljujući doktorima ovdje ostala sam živa. Imala sam tešku operaciju i doktori su uložili veliki trud da bi me vratili u normalno stanje i to uspješno – naglasila je Vujićeva.

Prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC Srpske, ističe da je pravovremeno planiranje nabavke ovakve sofisticirane opreme još jedan od dokaza da je pružanje najboljih zdravstvenih usluga pacijentima prioritet rukovodstva UKC RS.

– Srećni smo i ponosni što smo sačuvali život ove pacijentkinje koja je bila izuzetno kompleksan slučaj. Naša Klinka za kardiohirurgiju nastavlja da niže izvanredne rezultate – poručuje Đajić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije