Biznis

Odlični rezultati STADA grupe u prvoj polovini 2023. ukazuju na rekordan godišnji profit

STADA grupa nastavila je da bilježi dvocifrenu prodaju i rast profita i tokom prve polovine 2023.

Sjedište STADA grupe u Bad Vilbelu - Njemačka
FOTO: STADA

Najbolji polugodišnji rezultati ikada ostvareni su odličnim performansama u tri STADINA strateška poslovna segmenta: zdravstveni proizvodi široke potrošnje, generički proizvodi i specijaliteti.

Svi regioni doprinijeli su razvoju prodaje i profita.

Prodaja Grupe je porasla za 16% na 2,1 milijardu evra, dok je zarada (EBITDA) poboljšana za 30%, na 509 miliona evra, u prvih šest mjeseci 2023, a kompanija je skoro udvostručila profit u posljednjih pet godina.

– Svrha, vrijednosti i strategija STADA grupe su osnova za naš kontinuirani dvocifreni rast prodaje i zarade. Na dobrom smo putu da ove godine premašimo prodaju od preko 4 milijarde evra i 1 milijardu evra EBITDA-e – rekao je generalni direktor STADA grupe Peter Goldschmidt i dodao: – Naša jedinstvena kultura i angažovanje zaposlenih podstiču naše rezultate. Sa dobrim rezultatima u prvoj polovini godine i snažnim pajplajnom nastavljamo uspješan put rasta. Štaviše, naš rejting u održivom poslovanju potvrđuje da smo među prvih 15% farmaceutskih kompanija, prema nezavisnim procjenama.

Peter Goldschmidt
FOTO: STADA
Peter Goldšmit

Doprinos rastu STADA grupe u prvih šest mjeseci 2023. godine ostvario je i Hemofarm, koji je jedan od ključnih proizvodnih centara, sa pogonima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

– Hemofarm grupa je nastavila da ostvaruje odlične rezultate na tržištu zapadnog Balkana. Kao regionalni farmaceutski lider nastavili smo rast u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda, a porast prodaje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine potvrđuje našu jasnu strategiju da budemo partner od povjerenja našim korisnicima – istakao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm grupe i dodao da je posebno ponosan što je Hemofarm ostvario rast u svim segmentima: – Na tržište smo plasirali brojne nove lijekove i OTC/CHC proizvode, kao što je Femmabiotic. Hemofarm je pouzdan partner ljekarima i pacijentima i osluškuje njihove navike i potrebe. Nastavićemo da pružamo najaktuelnije farmaceutske proizvode po pristupačnim cijenama.

Infographic
FOTO: STADA

Novoj fabrici u Vijetnamu nadležne EU institucije potvrdile su da je u skladu sa strogim evropskim standardima dobre proizvođačke prakse (GMP), što će omogućiti izvoz u Evropu i kontinuiranu pouzdanost snabdijevanja.

STADA nastavlja da unapređuje svoj doprinos održivoj isporuci lijekova. Nezavisna agencija Sustainalytics izdala je poboljšanje u smanjenju STADINOG rejtinga rizika sa 26,7 u prvoj polovini 2022. na 21,6 u prvih šest mjeseci ove godine. Predstojeće objavljivanje drugog Globalnog izveštaja o održivom poslovanju STADA grupe detaljno će izložiti naše brojne ESG inicijative širom svijeta.

STADA će u septembru predstaviti rezultate Zdravstvenog izvještaja za 2023. – devetog po redu istraživanja, sa više od  32.000 učesnika iz 16 zemalja. Istraživanje će pružiti vrijedne uvide u fizičko i mentalno zdravlje, te dobro stanje populacije. STADA je usko usklađena sa Ciljem 3 održivog razvoja Ujedinjenih nacija o dobrom zdravlju i blagostanju, istovremeno ispunjavajući našu svrhu da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner.

Kada su u pitanju zdravstveni proizvodi široke potrošnje, nekoliko lansiranja i proširenja kapaciteta, zajedno sa uspješnom integracijom nedavnih akvizicija, doveli su do korigovanog povećanja od 19%, na 870,6 miliona evra u prvoj polovini 2023. Nadmašivši performanse tržišta u nekoliko kategorija proizvoda, zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljali su najveći od tri strateška poslovna segmenta, čineći 42% prometa STADA grupe. Status dobrog partnera za saradnju u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje STADA je dodatno potvrdila polovinom jula ove godine najavom akvizicije još jedne grupe brendova od Sanofija.

U oblasti generičkih proizvoda, brojna nova lansiranja doprinijela su poboljšanju korigovane prodaje STADA grupe za 8% na 756,2 miliona evra u prvoj polovini 2023. Generički proizvodi činili su 37% prodaje grupe. Pouzdanost snabdijevanja tržišta ostvarena je kroz snažne investicije u zalihe, internu izgradnju kapaciteta i dvostruki izvor aktivnih supstanci. Time je STADA nadmašila tržište i ostvarila najbolji maloprodajni rezultat u nekoliko zemalja. Porast udjela na tržištu ostvaren je u brojnim zemljama, uključujući Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Dansku, Francusku, Litvaniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Švajcarsku. Nekoliko lansiranja u terapeutskim kategorijama, kao što su kardio-vaskularna oblast i dijabetes, doprinijeli su gore pomenutom rastu tržišta.

Prodaja specijaliteta napreduje za 24% na korigovanoj osnovi na 432,1 milion evra u prvoj polovini ove godine i činila je 21% od prodaje grupe.

STADA ima bogat pajplajn u oblasti generičkih proizvoda i specijaliteta/biosimilara, kao i u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje koji će snažno doprinijeti razvoju neto prodaje do 2030. i konstantnom protoku novih proizvoda, koji osiguravaju budući rast.

– Sjajna budućnost STADA grupe je još jednom potvrđena snažnim rezultatima u prvoj polovini godine sa dvocifrenim rastom u prodaji i profitu. Svrha i vrijednosti STADA grupe su osnova za vrhunske rezultate naših zaposlenih, što nas vodi do agilne implementacije strategije sa gore pomenutim rastom tržišta u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, specijalitetima i generičkim proizvodima – zaključio je Goldschmidt.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije