Magazin

Savjeti iz Hemofarma: Oko 80% akutnih infekcija sinusa uzrokovano je virusima

Akutne infekcije gornjih disajnih puteva jesu bolesti s najvećom incidencom u jesenjim i zimskim mjesecima.

prof. dr Šekib Umihanić
FOTO: HEMOFARM
prof. dr Šekib Umihanić

U vrlo visokom procentu neliječene upale nosnih šupljina zbog svoje direktne komunikacije prelaze i na paranazalne sinuse i zbog toga se češće susreće naziv rinosinuzitis. 

S obzirom da nosna šupljina igra značajnu ulogu u funkciji disanja, jer čisti, vlaži, zagrijava udahnuti vazduh, te ima ulogu u detekciji mirisa, za očekivati je da će se svaka upalna bolest nosa i paranazalnih šupljina odraziti na njene funkcije.

Rinosinuzitis (upala sluznice nosa i sinusa) prepoznaje se po obilnoj i obojenoj sekreciji iz nosa, slivanju sekreta niz grlo, te po boli u predjelu lica, koja se pojačava prilikom saginjanja. U kliničkoj slici takođe može biti prisutna glavobolja, poremećaji mirisa, kašalj i ponekad vrtoglavica. Pojava otoka lica, poremećaja vida, kao i poremećaja svijesti obično su znaci komplikacije upale paranazalnih sinusa koji zahtijeva hospitalizaciju i eventualnu operaciju.

Oko 80% akutnih infekcija sinusa uzrokovano je virusima, a u tek petini slučajeva radi se o bakterijskom sinuzitisu. Najčešći uzročnici bakterijske infekcije jesu streptokok, pneumokok, stafilokok i Haemophilus influenzae. Najčešći virusni patogeni su rinovirusi, koronavirusi, RS virusi, adenovirusi, virusi gripe i parainfluence.

Kada je virus, a kada bakterijska infekcija?

Ukoliko su simptomi prisutni duže od pet do sedam dana bez znakova kliničkog poboljšanja postoji opravdana sumnja da se radi o bakterijskoj infekciji. Kod mnogih pacijenata blaži oblici bakterijske infekcije se spontano  povuku, odnosno dolazi do „samoizlječenja“, pa je u ovim slučajevima potrebna samo simptomatska terapija. U težim formama kliničke slike preporučuju se antibiotici.

Akutni virusni rinosinuzitis predstavlja najčešći oblik rinosinuzitisa i samo u oko 0,5 do  2 odsto slučajeva iskomplikuje se bakterijskom infekcijom. Incidenca je visoka, a procjene govore da se kod odraslih javlja, u prosjeku, dva do pet puta godišnje.

U samoj terapiji preporučuje se simptomatska terapija poput olakšavanja simptoma nazalne opstrukcije (začepljenog nosa) i rinoreje (curenje iz nosa), kao i olakšanja sistemskih znakova i simptoma sa ciljem poboljšanja kvaliteta života pacijenta i sprečavanja nepotrebnog uzimanja antibiotika.

FOTO: HEMOFARM
FOTO: HEMOFARM

U simptomatskoj terapiji sinuzitisa pacijentima, pored sprejeva sa nazalnim dekongestivima i rastvorima morske vode za pomoć kod začepljenog nosa, preporučuju se i prirodni preparati poput Sinulana, koji sadrže kombinaciju biljnih ekstrakata i djeluju, kako na disajne puteve, tako i na imuni sistem.

Sinulan forte je dobar izbor kod akutnog sinuzitisa, dok se, kod pacijenata koji imaju sinuzitis praćen kašljem i bronhitisom, preporučuje Sinulan duo forte.

Sinulan forte i Sinulan duo forte možete pronaći i na www.svakodobro.ba.

(Autor je prof. dr. Šekib Umihanić)

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije