Društvo

ODLUČENO Ministarstvo NE ODOBRAVA prekvalifikacije i dokvalifikacije iz drugih struka u zdravstvo

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u narednom periodu ne odobrava prekvalifikacije i dokvalifikacije iz drugih struka u struku zdravstvo, već samo unutar struke zdravstvo za drugo zanimanje.

ODLUČENO Ministarstvo NE ODOBRAVA prekvalifikacije i dokvalifikacije iz drugih struka u zdravstvo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ministarstvo prosvjete i kulture je od predstavnika poslodavaca zaprimilo niz predstavki kojima se ukazuje na nedostatak profesionalnih kompetencija osoba koje su završile programe obrazovanja odraslih za zanimanja u struci zdravstvo.

Uzimajući u obzir da je obrazovanje odraslih dio jedinstvenog obrazovnog sistema Republike Srpske, te da su programi obrazovanja odraslih kraći u odnosu na redovne nastavne planove i programe, te kako se istim definišu ishodi učenja, Ministarstvo je stava da je prekvalifikacija opravdana samo unutar struke zdravstvo.

​Budući da je u toku reforma obrazovanja, između ostalog za srednje obrazovanje i vaspitanje, planirano je da se precizno definišu standardi, ishodi i kompetencije u struci zdravstvo i da se navedeno uskladi sa Direktivama EU (2005/36/EZ i 2013/55/EU) i smjernicama Evropske federacije vijeća medicinskih sestara (EFN 2014., 2015. i 2016. godine).

Odobrenja za izvođenje formalnih programa obrazovanja ima 75 ustanova, od čega srednje stručno obrazovanje odraslih, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, osposobljavanje i usavršavanje izvode 53 ustanove. Dvije specijalizovane ustanove izvode programe za sticanje osnovnog obrazovanja, kao i programe za sticanje srednje stručne spreme, prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Obrazovanje odraslih doprinosi unapređenju znanja i vještina radno sposobnog stanovništva u skladu sa zahtjevima tržišta rada i time pozitivno utiče na ekonomski i društveni razvoj Republike Srpske. S tim u vezi, cilj nam je stvaranje simbioze između obrazovanja i tržišta rada, odnosno poslodavaca. Cilj obrazovnog sistema, a u sklopu njega i obrazovanja odraslih, je preuzeti ključnu ulogu u razvoju društva preko kvalitetnog obrazovanja, jer je kvalitetno obrazovanje resurs za razvoj privrede, svakog pojedinca i društva u cjelini – poručuju iz ministarstva.

Prihvati notifikacije