Hronika

Odluke Ustavnog suda BiH se ipak primjenjuju: Oslobođen imam Muharem Štulanović koji je Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom"

Okružni sud Banjaluka oslobodio je danas Muharema Štulanovića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teologa i imama, optužbi za krivično djelo povreda ugleda RS i njenih naroda koje mu se stavljalo na teret.

Muharem Štulanović
FOTO: IMANSKI PODSJETNIK/ YOUTUBE/SCREESNHOT

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”.

Zbog tih izjava, optužnicu protiv njega je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS, Posebno odjeljenja za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Štulanović se teretio za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika RS.

Međutim, 18. januara ove godine održana je plenarna sjednica Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika RS nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

– Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano – rekao je danas sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković.

Štulanović se teretio da je 13. januara prošle godine u džamiji koja se nalazi u komplesku Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću u vrijeme džuma namaza održao govor u trajanju od oko 24 minute, a koji je istog dana objavljen na društvenoj mreži YouTube pod nazivom „okotilo se povampireno zlo“.

U optužnici je navedeno da je govoru, između ostalog, izjavio: „Kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eR eS. I nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog…“.

-U govoru je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu, čime je počinio krivično djelo povreda ugleda RS i njenih naroda iz člana 280. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika – navodilo se u optužnici.

Na početku današnjeg ročišta sudija Marković je pitao tužiteljku Dragicu Glušac da li ostaje kod predmetne optužnice s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

Pročitajte još

Optužnica je potvrđena. Takva je kakva je. Ako je amnestiran taj član zakona i to krivično djelo, nije obilježje krivičnog djela i riječi optuženog, rekla je Glušac.

Kasnije je dodala da bi se eventualno optužnica mogla precizirati i govoriti o krivičnom djelu izazivanje i podsticanje na nacionalnu i vjersku mržnju, ali je sudija Marković u presudi objasnio da bi ovakvo preciziranje optužnice značilo istragu na glavnom pretresu, što nije dozvoljeno.

Odbrana Štulanovića je od početka upozoravala da optužnicu treba odbaciti s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH, piše Mondo.

– Nastavak procesa bi značilo da ste i vi saučesnici u nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH – rekao je advokat Duško Tomić.

Sudu se obratio i Štulanović.

Iz mene nikada nije izbijala mržnja. Kao čovjek i humanista ne mogu da podnesem takve riječi. Vjerovatno ćemo se vidjeti na drugom sudu – rekao je Štulanović.

Tužiteljka Glušac je upitala da li je to “prijetnja”, ali se ubacio advokat Tomić i kazao kako njegov klijent vjeruje i živi za “nebeski sud”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu