Sudbine

“Odmah sam znao da nešto nije u redu” Unajmili surogat majku kako bi se ostvarili kao roditelji, a sada se žele odreći bebe

Par je godinama patio zbog nekoliko spontanih pobačaja pa su se odlučili obratiti surogat majci kako bi ispunili svoju želju da postanu roditelji, ali nije sve prošlo kako je trebalo.

beba dijete
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nakon što je doživjela tri spontana pobačaja i dijagnosticiran joj je sindrom policističnih jajnika, žena se pitala hoće li ikada moći imati dijete. Kad je prešla 40-te, ona i njen suprug odlučili su posljednji put pokušati imati vlastito dijete pa su platili surogat majci da im pomogne. Međutim, nedugo nakon što se beba rodila, par je shvatio da nešto nije u redu s dječačićem i ženin partner otkrio je da više ne želi bebu, prenosi Mirror.

Zbunjeni muškarac podijelio je njihovu vrlo tešku situaciju u objavi na Reditu, pitajući se je li u krivu što se tako osjeća. U objavi je objašnjeno koliko su bili uzbuđeni zbog bebe, ali kada se maleni rodio, otkrili su da je došlo do velike zabune.

Ispostavilo se da je firma za surogat majčinstvo i banka sperme upotrebile pogrešnu spermu i da muškarac zapravo nije bio djetetov otac.

– Dakle, moja žena i ja oduvijek smo željeli vlastito dijete. Ona ne može iznijeti trudnoću zbog PCOS-a i pretrpjela je tri spontana pobačaja u prošlosti. Plaćali smo mnogo novca surogat majci kako bismo dobili naše zajedničko dijete. Ona je bila dobra žena koja se brinula o svom tijelu i jako smo se dobro slagali. Moja supruga i ja bili smo tako uzbuđeni na dan kada je rodila, ali kad sam vidio bebu znao sam da nešto nije u redu. Beba je imala azijske crte lica, crnu kosu i smeđe oči, a mi smo oboje bijelci s plavom kosom i plavim očima – objasnio je on.

Pročitajte još

– Odmah smo podijelili ovaj problem s ljekarima i zatražili DNK test. Ispalo je da ja nisam otac. Oboje smo stvarno shrvani zbog ovoga i kontaktirali smo surogat majku i banku sperme i oni su proveli istragu i rekli nam da je došlo do “izuzetno rijetke” zabune te nam ponudili finansijsku naknadu – dodaje.

– Nije nas briga za rasu, samo smo uzrujani što oboje nismo bebini biološki roditelji. Jesam li ja loš čovjek što želim pokrenuti pravni postupak protiv agencije i ne zadržati bebu? – upitao je.

Više od 4.000 ljudi komentarisalo je objavu, a mnogi su bili bijesni što bi uopšte razmišlja o odricanju od djeteta.

Jedna je osoba napisala “'Ovo je nevjerovatno tužno”, a druga je dodala “Kao muškarac, osjećao bih se povrijeđeno. Osjećao bih se djelimično uškopljeno. Ali, ako je ovo nešto što sam želio, i ako je to željela moja žena, ne bih protraćio priliku koja nam je pružena samo zbog organizacione pogreške”.

Međutim, neki su bili malo empatičniji, pa je tako jedna osoba napisala “Čini se da svi potpuno zanemarujete činjenicu da su pokušavali dobiti vlastitu bebu”, a druga je dodala “Da su htjeli samo bebu, mogli su posvojiti dječaka ili djevojčicu što bi moglo biti jeftinije od surogat majke”, prenosi Večernji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu