Hronika

ODREĐEN PRITVOR Evo koliko iza rešetaka ostaje Kostin otac

Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvor ocu Vladimiru K. (47) čiji je sin Kosta K. u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet i ranio sedam ljudi. Vladimir K. se sumnjiči za krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti iz člana 288. stav 2, u vezi člana 278 stav 1 Krivičnog zakonika.

Kosta Kecmanović dječak ubica
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Pritvor mu je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti krivično djelo, kao i jer je za krivično djelo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina a način izvršenja i težina posljedica krivičnog djela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Pročitajte još

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina K.K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Takođe, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružiju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbjedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je uslijed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K.K. uspio da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbjeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dijete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ Vladimir Ribnikar u Beogradu, koju inače pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole, prenosi Tanjug.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog djela i detaljno je iznio odbranu.

Kosta K. nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života.

Smješten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za djecu i omladinu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije