Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ODRIČU SE NASLJEĐA STARIH GRKA Šveđani planiraju da izbace iz škola istoriju prije 18. vijeka

Svijet
Autor:

Foto: Hannah Vinberg/screenshot YouTube

Švedani namjeravaju da izbace iz škola svu istoriju stariju od 18. vijeka i da se učenici koncentrišu na Holokaust, Hitlera, Drugi svjetski rat i postmoderni period s kraja 20. vijeka.

– Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu – najavljuje Švedski odbor za obrazovanje, koji predlaže da se predmet istorija radikalno promijeni, javlja portal svd.de.

Više vremena u obrazovanju namjeravaju da daju pitanjima polova, klimatskim promjenama i migraciji, dok u višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija koja datira od prije 1700. godine, prenosi B92.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz istorijskih udžbenika za najmlađe.

– Revidirani planovi nastave rezultat su nedostatka vremena za učenje istorije u školama – tvrdi Švedski odbor za obrazovanje.

Učenici viših razreda moraju više da se koncentrišu na 19. vijek, na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom poslijeratne ere, navodi Odbor.

Ova namjera, međutim, izazvala je otpor kod profesora istorije.

– To je grozno, bizarno i apsurdno – tvrdi istoričar Dik Harison.

On ističe da je prisiljen da reaguje i ukazuje na činjenicu da je “drevna istorija” potrebna.

– Sve što nas okružuje je nasljeđe starih Grka – napominje Harison i upozorava da će, ako prijedlog postane stvarnost, Šveđanima širom svijeta biti neugodno.

On je prijedlog za “skraćivanje istorije” u Švedskoj nazvao bolesnim.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO