Banjaluka

ODSKAČU OD SVOJIH PARTIJA Radojičić i Stanivuković dovlače na lokalne izbore i apstinente

Za gradonačelnika Igora Radojičića i njegovog političkog oponenta Draška Stanivukovića javnost komentariše da su svojim aktivnim radom prethodnih godina uspjeli da izgrade svojevrsni kult ličnosti, nevezano za partije.

ODSKAČU OD SVOJIH PARTIJA Radojičić i Stanivuković dovlače na lokalne izbore i apstinente
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Za Radojičića se priča kako je u mandatu uspio da prepozna neke dugogodišnje probleme građana i pokrene važne infrastrukturne projekte, a riječi hvale svakodnevno stižu i za Stanivukovića, koji se uvijek nađe „u pravo vrijeme i na pravom mjestu“ kada treba pomoći. Zbog svakodnevnog angažmana, i jedan i drugi su zadobili pažnju i dijela građana koji inače ne vole da glasaju, ali za ova dva imena dobro znaju.

Vole da rade na svoju ruku

Za obojicu kruže priče kako vole da rade na svoju ruku i da zbog toga uveliko odskaču od svojih partija SNSD i PDP.

Kako se njihova imena očekuju na listi kandidata iduće godine, sa političkim stručnjacima analizirali smo ovaj fenomen u Banjaluci, te ko je kome potrebniji u narednoj izbornoj trci partije kandidatima ili kandidati sa već prepoznatljivim imenom svojim strankama.

Foto: Gradska uprava Banjaluka/RAS Srbija

– Bez obzira koliko se neki pojedinac etablirao kao prepoznatljiv političar, kao neko ko je ostvario dobre rezultate i uživa podršku građana, činjenica je – i o tome nam govore svi dosadašnji izbori – bez jake stranke, bez stranačke infrastrukture, stranačke mašinerije i „vojnika“, teško da pojedinac može napraviti bilo kakav zapažen uspjeh na političkoj sceni u BiH, a samim tim i u lokalnoj sredini – ističe analitičarka Tanja Topić.

Brak iz interesa

Ona podsjeća da Radojičić jeste na prošlim izborima dobio i podršku građana koji nemaju partijsku knjižicu, ali da dosadašnje iskustvo ipak pokazuje kako su najdisciplinovaniji glasači zapravo članovi stranke.

To je brak iz obostranih interesa, poručuje analitičar Nebojša Tojagić.

– Bez stranaka pitanje je šta bi uopšte sa njima bilo u smislu političkih rezultata. Ima sijaset primjera i u okruženju,  političara koji su vjerovali da su jači od stranaka, pa u tome nisu uspjeli. Primjer je Milan Bandić, koji je krenuo sam u neku političku priču, ali je napravio samo na nivou Zagreba. Realno gledajući, vjerujem da tu stvarno postoji interes i stranke i njih da budu zajedno – ocjenjuje on.

“Govori šta misli”

Analitičar Marko Šuka se za Srpskainfo osvrnuo na dosadašnji rad ova dva kandidata. Činjenica je, kaže, da Stanivuković zaista govori što misli, ima dobar osjećaj za javni problem, ukazuje na nepravilnosti i bahatost vlasti. Ni njegova partija nije uvek htjela da podrži šta on govori i radi. Kada je porodica u Banjaluci deložirana, podsjeća Šuka, odmah se javio da pomogne.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Stanivukovićeva priča je zanimljiva narodu, šta snima, šta radi, on je ukazivao na neke nepravilnosti, ali postavlja se pitanje koliko mu birači vjeruju da bi, kada bi bio gradonačelnik, mogao sam da ostvari bilo šta. Jedno je kritikovati, a drugo donositi konkretna rješenja. I on može da nastavi isto da radi kao do sada ili da unese dozu zrelosti i ozbiljnosti, pa da ima neke šanse. Što se tiče Radojičića, činjenica je da se u nekom periodu, posebno kada su bili protesti, nije predstavio kao gradonačelnik svih Banjalučana, nije izašao u odbranu bilo kojeg građanina, niti sloboda – zaključio je on.

Bitka za Banjaluku

Onome ko izgubi Banjaluku na narednim izborima, i s aspekta vlasti i s aspekta opozicije, poručuje Nebojša Tojagić, smanjene su šanse za iole pristojan rezultat i na opštim izborima.

– Postoji potreba i jednih i drugih, tako da ne bih razdvajao njihov lični rezultat od stranačkog. Radojičić sigurno ima tu prednost što iza njega stoji vlast, odnosno čitav niz projekata koje je započeo i prilikom kojih će se pojavljivati u javnosti kao čovjek koji ih je realizovao, dok Stanivuković to neće biti u prilici. Postoji potreba SNSD-a da napravi dobar izborni rezultat, jer ako on napravi dobar rezultat kasnije će se još bolji rezultat očekivati na opštim izborima, a ako ne uspije, sigurno će i njima biti puno teže pošto će svaki pozitivan napredak grada pripasti drugoj opciji. Stanivuković je napravio respektabilan rezultat u Banjaluci, s obzirom na veliku socijalnu energiju koju je okupio, ali je, realno gledajući, prerano ušao u kampanju preko video zapisa i komentarisanja. Pitanje je da li će imati dovoljno tema kojima će se baviti u narednih godinu dana ili će se morati vraćati istim temama koje su sažvakane – ističe Tojagić.