Politika

ODUŽILO SE Poslanici odlučuju o novoj ministarki trgovine i turizma RS

Narodna skupština Republike Srpske danas treba da odluči da li će nova ministarka trgovine i turizma u Vladi Republike biti Srpske Suzana Gašić.

ODUŽILO SE Poslanici odlučuju o novoj ministarki trgovine i turizma RS
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kao što je bilo i najavljeno Gašićeva, koja je diplomirani pravnik iz Prijedora, treba da preuzme ovo ministarstvo nakon Dragice Kovač koja je podnijela ostavku na ovu funkciju.

Suzana Gašić je član DEMOS, a kako je i sam predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, rekao ranije, mjesto ministra trgovine i turizma pripada upravo ovoj stranci.

Vukanović tražio raspravu

Iako je narodni poslanik Nebojša Vukanović nekoliko puta tražio raspravu o ovoj tački, navodeći nekoliko članova poslovnika koji mu daju tu mogućnost, predsjednik NSRS rekao je da oko imenovanja nove ministarke neće biti rasprave.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ne možete od nas praviti pijune i ućutkivati nas, hoćemo da raspravljamo o tome, jer Skupština nije ničija prćija – rekao je Vukanović koji je dobio je dvije opomene od predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Nedjeljka Čubrilovića.

Raspravu su tražili i poslanici Jelena Trivić, Miladin Stanić i Zoran Vidić koji su ponovo upitali zašto nije dozvoljeno da se vodi rasprava o ovoj tački dnevnog reda.

– Vidim da vas je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, okuražio prošli put, kad je rako da ne trba opoziciji dati puno da priča – rekao je Vidić.

S obzirom na to da nisu imali mogućnost rasprave, povredu poslovnika prije glasanja tražili su i Davor Šešić, Ljubiša Krunić, Nedeljko Glamočak, kao i Draško Stanivuković pitajući zašto prije imenovanja nove ministarke nije bilo rasprave.

Žunić: Niko se ne boji rasprave

– Stručna služba nam je dala stav da se o ovome ne glasa, Nije ovdje stvar da se neko boji rasprave, ne daj Bože – rekao je Žunić, te zatražio pauzu.

Iako je planirano da nova ministarka bude izabrana bez rasprave, opozicionari su ovo tačku dnevnog reda ipak produžili.