Svijet

"Odvraćamo rat" Sjeverna Koreja spremna za nuklearni napad

Sjevernokorejski čelnik Kim Džong Un rekao je da bi njegova zemlja trebalo da bude spremna da izvede nuklearne napade u bilo kojem trenutku kako bi odvratila rat, optužujući SAD i Južnu Koreju za širenje zajedničkih vojnih vežbi koje uključuju američka nuklearna sredstva.

"Odvraćamo rat" Sjeverna Koreja spremna za nuklearni napad
FOTO: CNA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kim je to izjavio nakon što je Sjeverna Koreja, kako navodi državna agencija KCNA, sprovela nuklearne taktičke vježbe s ciljem slanja snažnog upozorenja protiv saveznika.

U vježbama je balistički projektil preletio 800 km prije nego što je pogodio metu na visini od 800 m, prema scenariju taktičkog nuklearnog napada.

Južna Koreja i SAD trenutno sprovode svoje najveće zajedničke vojne vježbe u proteklih pet godina. Vježbe su počele prošlog ponedeljka i treba da traju deset dana.

Vježbe se „neoprostivo približavaju crvenoj liniji“ zemlje.

Pročitajte još

Sjeverna Koreja potvrdila je ubrzo nakon toga da je prethodnog dana lansirala interkontinentalnu balističku raketu, drugu ove godine. To lansiranje bilo je odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe. Vojni analitičari ocjenjuju da bi ta raketa teoretski mogla da stigne do kontinentalnog dijela SAD.

Saveznici su rekli da su vježbe usmjerene na razvoju bezbjednosnog okruženja zbog udvostručene agresivnosti Sjeverne Koreje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije