Svijet

OFANZIVA ODNOSI NOVE ŽRTVE U Siriji poginula 72 civila i 407 boraca

U turskoj ofanzivi na sjeveroistoku Sirije do sada su stradala 72 civila, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

OFANZIVA ODNOSI NOVE ŽRTVE U Siriji poginula 72 civila i 407 boraca
Foto: STR/EPA

U saopštenju izdatom osmog dana od početka operacije, navodi se da su u borbama poginula 224 borca Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima i 183 pobunjenika koje podržava Ankara, prenosi Rojters.

Kurdska administracija na sjeveroistoku Sirije saopštila je ranije danas da je u tom regionu u turskoj ofanzivi poginulo najmanje 218 civila, među kojima 18 dece.

U saopštenju zdravstvenih zvaničnika kurdske administracije navedeno je da je ranjeno više od 650 ljudi.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je juče da su sirijske vladine snage i ruske trupe ušle u pogranični grad Kobani.

Prethodno je saopšteno da su ruske snage prešle rijeku Eufrat na severu Sirije i stigle do područja izvan tog grada.

Ruske trupe su krenule na sjever pošto su Sirijske demokratske snage, koje kontrolišu grad, sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmještanju vojske predsjednika Bašara al Asada na granici zbog turske vojne operacije.

Turska je 9. oktobra pokrenula operaciju “Izvor mira” na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori “tampon zona” radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbjeglice mogle da se vrate iz Turske.