Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Oglasi nikoga NE OSTAVLJAJU RAVNODUŠNIM: Kupuju li su čuvene KUĆE ZA EVRO u inostranstvu

Biznis
Autor:

Foto: Patrick Janssen/RAS Srbija

U vrijeme ekonomske krize u Grčkoj primamljivo su zvučali oglasi za prodaju stanova i kuća. U agencijama za promet nekretnina istraživano je koliko građani Srbije kupuju nekretnine u inostranstvu tako povoljne.

Kuće za evro u Italiji se prodaju već 12 godina. Napušteni objekti prodaju se po simboličnoj cijeni kako bi se oživjela manja mjesta.

– Najviše je kupaca iz Engleske i Njemačke sa namjerom da penzionerske dane provode na sunčanom Apeninskom poluostrvu. Međutim, danas nisu rijetki slučajevi da se nekretnina kupuje kako bi se obnovljena rentirala i bila izvor prihoda. Osnovni uslov za prodaju nekretnine za jedan evro je da kupac mora da je rekonstruiše u periodu od šest mjeseci do tri godine. U prosjeku obnova košta oko 30.000 evra – kaže Marinela Ražnatović, dopisnica RTS iz Rima.

Za mlade koji žele da žive u malim mjestima obezbjeđuju se i subvencije iz evropskih fondova i dosadašnja iskustva su pozitivna. Jedino na šta imaju primjedbu oni koji su za evro postali vlasnici nekretnine jeste to što je administracija spora, pa se dugo čeka da počne obnova.

U agencijama koje se bave prodajom nekretnina kažu da im nije poznato da li među kupcima ima srpskih državljana. U Italiji, ističu, postoji pravilo, da vlasnik nekretnine može biti samo neko ko je iz države članice Evropske unije ili ima boravišnu dozvolu, ili firmu u ovoj državi.

Sa druge strane, građani Srbije iz godine u godinu kupuju sve više nekretnina u Grčkoj. Uslovi su isti kao za državljane bilo koje druge zemlje. Najviše se kupuju stanovi na Halkidikiju.

– Uglavnom su to apartmani, ali i mezonetice – male kuće sa dvorištem na dva ili tri sprata, različite kvadrature i različitog koncepta jer su one obično u kompleksima – objašnjava Nikola Nedeljković iz predstavništva Greko doma Srbije.

Raste interesovanje i za stanove u Solunu, gdje kvadratni metar košta od 800 do 900 evra.

– Prvi tip je taj koji kupuje samo za sebe, to su njihove kuće, njihovi stanovi i oni ne žele da ih izdaju, ali ima i onih koji to vide kao investiciju, sada su jeftiniji, a zabudućnost su dobra investicija i u međuvremenu ih izdaju – navodi Nedeljković.

Grčke vlasti pokrenule su kampanju za naseljavanje ostrva, na kojima živi od 20 do 40 ljudi. Nude se kuća, obradiva zemlja i 500 evra mjesečno tokom prve tri godine. Odnedavno i stare kuće u Švajcarskoj mogu se kupiti za jedan švajcarski franak, piše Nataša Bošković za RTS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO