Svijet

Oglasile se sirene za uzbunu: Tel Aviv gađan projektilima iz Pojasa Gaze

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u centralnom dijelu Izraela, uključujući Tel Aviv.

izrael palestina sukob tel aviv
FOTO: ABIR SULTAN/EPA

Sirene se čuju u Rišon Lecionu, Bnej Braku, Holonu, Ramleu i mnogim drugim gradovima.

Tel Aviv je gađan projektilima iz Pojasa Gaze. Kako se navodi, riječ je o odgovoru Hamasa na “masakre nad palestinskim civilima”.

Oko 400 palestinskih civila je brutalno masakrirano, a skoro 1.500 drugih povrijeđeno u protekla 24 sata, u napadu izraelskih snaga na opkoljeni Pojas Gaze.

Izraelska vojska izvela je seriju vazdušnih napada na 10 naseljenih kuća u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi. Udari su rezultirali tragičnim gubitkom preko 80 života, a oko 250 ljudi je povrijeđeno, prenosi agencija WAFA.

U gradu Gazi, oko 260 civila je ubijeno tokom izraelskog bombardovanja četvrti Tal al-Hava, Al-Rimal i izbjegličkog kampa Šati, kao i kvarta Šejaja i Al-Zajton u istočnom dijelu grada. U izbjegličkom kampu Džabalija, oko 40 stanovnika izgubilo je živote jer su granate pogodile njihove kuće.

Pročitajte još

Pored toga, oko 10 civila je ubijeno u gradu Beit Lahija u sjevernom dijelu Pojasa Gaze nakon masovnog izraelskog bombardovanja nekoliko kuća.

U Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, oko 20 civila je poginulo dok su izraelski ratni avioni gađali stambene zgrade u kojima su bili civili.

Ovi vazdušni napadi rezultirali su razornim gubitkom života i izazvali  ogromna razaranja infrastrukture, a desetine kuća i stambenih zgrada sravnjene su sa zemljom. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije