Društvo

U životu bila održavana na "vještačkim plućima": Ljekari u UKC Srpske spasili trudnicu, pa na svijet donijela blizance

Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama medicinskih profesionalaca, te opremljenosti ove ustanove spasena su tri života u UKC Republike Srpske.

Tek rođene bebe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Naime, riječ je o trudnici koja je uspješno oporavljena od teškog otkazivanja pluća, te je na svijet u 32. nedjelji trudnoće donijela blizance.

– U 25. nedjelji trudnoće kod ove trudnice je došlo do teškog otkazivanja pluća, te je hitno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane. U životu je bila održavana zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti njenog opšteg stanja priključena na VV ECMO aparat ( venovenska ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – “vještačka pluća”. Važno je naglasiti da su u medicinskoj literaturi izuzetno rijetko opisani ovakvi slučajevi – saopšteno je iz UKC.

Pročitajte još

Nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane i potpunog oporavka trudnice, liječenje i briga o njoj su nastavljeni u Klinici za ginekologiju i akušerstvo, piše RTRS.

– Zahvaljujući našim ginekolozima na svijet su uspješno došle dvije prijevremeno rođene bebe, o kojima su nastavili da brinu naši pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatalozi – poručuju sa UKC.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije