Društvo

Oglasilo se Vijeće za štampu BiH: Osudili Dodikovu izjavu o novinarima Morači i Trifunoviću

Upravni odbor Vijeća za štampu i onlajn medije u BiH osuđuje izjavu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je u jučerašnjoj izjavi urednika “Capital.ba”, Sinišu Vukelića i ostale nezavisne novinare nazvao "spodobama".

Nikola Morača i Aleksandar Trifunović u Banjaluci
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Navedeno je ovo u saopštenju Savjeta, koje je osudilo i napade na imovinu urednika portala “Buka.com”, Aleksandra Trifunovića i novinara “Euro Blica” i portala Srpskainfo Nikole Morače koji su se desili u Banjaluci, nedugo nakon izjave predsjednika RS.

Podsjetili su da su ranije pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS i nadležno tužilaštvo novinaru Morači oduzeli mobilni telefon čime su ugrozli njegov izvor ali i samog novinara.

Napominju kako prema zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet svojeg izvora te da ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal.

Pročitajte još

Dodali su da su posljednja dešavanja uslijedila nakon upućivanja u proceduru Narodne skupštine RS izmjena Krivičnog zakona RS u kojem se uvodi kriminalizacija klevete a nakon što su novinari u BiH iskazali javno nezadovoljstvo prema nacrtu ovog Zakona.

– Ovim Zakonom se direktno ugrožava ionako upitna medijska sloboda i prava na slobodu izražavanja. Dužnost medija u demokratskim društvima je da donose, objavljuju sve informacije, propituju i istražuju o svakom pitanju koje je od javnog interesa i značaja za građane i dajući nadležnost tužiocu da ispituje – naglašeno je u saopštenju.

Ističu da nas najavljena kriminalizacija klevete pretvara u društvo u kojem će se zataškavati istine, a štititi osobe s druge strane zakona.

– Pozivamo nadležne policijske i istražne institucije da što prije otkriju počinioce napada na imovinu novinara Trifunovića i Morače a kako bi zbog sve prisutnije atmosfere javnog linča, spriječili ozbiljnije posljedice po njihov život i profesionalan rad – navedeno je u saopštenju, a prenose Nezavisne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije