Politika

OGLASIO SE I SDA "Dodik će izvući DEBLJI KRAJ, ako odvede ZEMLJU U KRIZU"

Stranka Demokratske Akcije oglasila se u vezi sa Godišnjim nacionalnim programom (ANP) te su poručili kako je njegovo usvajanje jedino rješenje.

OGLASIO SE I SDA "Dodik će izvući DEBLJI KRAJ, ako odvede ZEMLJU U KRIZU"
FOTO: M. O./KLIX/RAS SRBIJA

Jedino rješenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu evroatlantskih integracija i uspostavljanju novog saziva Savjeta ministara jeste usvajanje modifikovanog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će provođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odlaganja. To je zakonska obaveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ i SNSD – navode iz ove stranke.

Takođe, ističu kako odbijanja dijaloga i kompromisnog rješenja imati negativne posljedice za proces formiranja Savjeta ministara i za nastavak evroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH.

– Ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik će pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i biće u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti. Njegova najava da će odlukom entitetske skupštine pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR i članicama Savjeta za implementaciju mira, kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Savjeta bezbjednosti i spriječili antidejtonske aktivnosti – ističe se u saopštenju SDA.

– Ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvešće zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas, i sigurno ugroziti stabilnost u BiH i region – navode.

Iz ove stranke su ističu kako bi posljedice takvog razvoja događaja bile teške za sve, ali da Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome, kako su naglasili.

(N1)