Politika

Oglasio se i SDA iz Goražda: Nisu prihvatili Deklaraciju o negiranju genocida a razlog je OVAJ

Brojne reakcije uslijedile su nakon što je Skupština BPK Goražde odbila podržati prijedlog zastupnice Edite Velić da se na dnevni red današnjeg zasjedanja uvrsti prijedlog Deklaracije povodom usvajanja odluke visokog predstavnika u BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Oglasio se i SDA iz Goražda: Nisu prihvatili Deklaraciju o negiranju genocida a razlog je OVAJ
FOTO: N1/YOUTUBE SCREENSHOT

Dok su ovakav prijedlog podržali zastupnici srpske nacionalnosti, uključujući i one koji se izjašnjavaju kao Srbi, činjenica da Deklaraciju nisu podržali zastupnici SDA koji predvode koalicionu većinu, pa ni sama predsjedavajuća Skupštine iz DF, kao ni predsjednik Kluba Bošnjaka iz A-SDA, u najmanju ruku je uzburkala javnost u Goraždu, ali i šire.

Predsjednik Kluba predstavnika SDA u Skupštini BPK Goražde pojašnjava razloge za neizglasavanje ove tačke na dnevnom redu, prenosi Klix.

Pročitajte još

– Ovo je politikanstvo, dobijanje jeftinih političih poena od dotične. Mi već nekoliko dana radimo na tekstu deklaracije jer smo željeli da obuhvatimo Goražde, ono što se nama dogodilo. Ona je saznala da smo to radili, ali nije htjela da sačeka već je ona predložila Deklaraciju. Mi želimo da to bude Skupština, a ne pojedinci, ne želimo jeftine poene na ovaj način- rekao je on.

Damir Žuga iz Stranke za BIH koji je takođe bio suzdržan kod donešenja Deklaracije i tvrdi da tekst Deklaracije koji je predložila Edita Velić nisu ni stigli pročitati.

– Dobili smo istu na klupe i nismo je ni pročitali jer nismo imali vremena, osim predsjedavajuće Skupštine Aide Sirbubalo koja je istakla da je Deklaracija dobra polazna osnova i da ima ista inicijativa za donošenje deklaracije koju ja predlažem, da ih treba objediniti i usvojiti na narednoj sjednici skupštine. Ona to nije prihvatila i glasali smo. Sad nam je služba objedinila obje dekleracije i izgleda da ćemo glasati o objedinjenoj deklaraciji na zadnjoj tački dnevnog reda ili će poslije biti vanredna sjednica- kaže Žuga.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Siribubalo ističe da je riječ o čistom populizmu.

– Deklaracija je predložena na samoj sjednici, nije ispoštovana procedura i nismo imali mišljenje Vlade o pomenutoj deklaraciji. Niko od zastupnika nije pročitao deklaraciju. Prije stavljanja na dnevni red sam rekla da nisam protiv, ali da deklaraciju treba doraditi zbog ozbiljnosti teme o kojoj govori deklaracija. Ovo je čisti populizam- kaže Siribubalo.

Smisao donošenja deklaracije je u izražavanju stava

Adis Agović, predsjednik Kluba poslanika SDA slaže se da donošenje bilo kakve Deklaracije pored već donešenog zakona nema nikakvu obavezujuću ulogu, već je isključivo izražavanje određenog političkog stava.

– Deklaracija je izražavanje političkog stava, nema nikakvu pravnu funkciju, nije obavezujući akt ni za koga- kaže Agović.

I Agović i Žuga svjesni su da se ovakvim potezima daje legitimitet i drugim skupštinama da glasaju o nekim “svojim deklaracijama”, kojima će izražavati političke stavove.

Sjednica Skupštine BPK Goražde je u toku, a svakog trenutka očekuje se održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj će biti predložena nova Deklaracija.

Prihvati notifikacije