Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OGLASIO SE KRIZNI ŠTAB U SARAJEVU Nema potvrđenih slučajeva korona virusa u BiH

Društvo
Autor:

Foto: Elia Bianchi/EPA

Aida Pilav, direktorka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i šefica Kriznog štaba KS, podsjetila je da su se slučajevi zaraženih korona virusom prethodnih dana pojavili u nekim susjednim zemljama, tako da bi se moglo očekivati njegovo pojavljivanje i u Bosni i Hercegovini.

– Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je juče potvrdila i slučajeve zaraze korona virusom i u Africi, što pokazuje da se ide prema pandemiji. Prošlog vikenda su se stvari naglo promijenile jer je virus došao i u Italiju, a imali smo onda i potvrđene slučajeve u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, što je za očekivati i da se korona virus pojavi kao potvrđen slučaj i u Bosni i Hercegovini – kazala je Pilav na konferenciji za medije nakon sastanka Kriznog štaba KS.

Istakla je takođe da virus više nije ograničen na samo neke zemlje nego se već govori o globalnoj epidemiji, zbog čega bi i WHO mogao ići prema proglašenju pandemije.

Naglasila je da u Bosni i Hercegovini još uvijek nema potvrđenih slučajeva zaraze.

– U periodu od 30. januara do 27. februara naši državljani koji su bili u tim nekim rizičnim zemljama na graničnim prelazima su popunjavali sanitarne upitnike. U tom periodu smo imali za Kanton Sarajevo 343 osobe, a kumulativno je 29 osoba u ovom periodu bilo pod zdravstvenim nadzorom. Potvrđenih slučajeva u BiH još uvijek nema. Kroz ovu sedmicu smo imali tri državljanina Kine, ali je testiranje na kraju srećom bilo negativno – rekla je Pilav.

Podsjetila je da je danas zasjedala i Vlada Federacije BiH koja je tom prilikom donijela određene zaključke u vezi sa pitanjem korona virusa.

– Potvrđeno je da, ako je i bilo nekog nepovjerenja o tome, da imamo dovoljno izolacijskog prostora za eventualne pacijente, da imamo dovoljno zaštitinih sredstava i opreme, a sve to je rezultat našeg dugog rada na nivou Federacije i sa državnom graničnom policijom – zaključila je Pilav, prenosi N1.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO