Politika

OGLASIO SE RIK Objavljeni najnoviji rezultati nakon izbora u Srbiji, apsolutnu većinu ima Izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" 

U Srbiji su u nedjelju održani republički, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori, a RIK se jutros oglasio sa novim podacima.

izborni štabovi u Srbiji
FOTO: O. BUNIĆ, M. MITROVIĆ, M. ILIĆ, S. KRSTIĆ/RINGIER KOMBO

Republička izborna komisija (RIK) objavila je rezultate jučerašnjih izbora u Srbiji na osnovu obrađena 7.561 od 8.273 biračka mjesta. Apsolutnu većinu ima Izborna lista Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane. Ona je osvojila 47,24 odsto glasova.

Lista Srbija protiv nasilja osvojila je 22,86 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije – 6,67, izborna lista Nada za Srbiju ima 4.94 odsto, lista “Mi – glas iz naroda – Branimir Nestorović” – 4,63, a Milica Đurđević Stamnekovski – Boško Obradović 2,8 odsto glasova.

Pročitajte još

Izbori 2023 održavaju se nešto više od godinu i po dana od prethodnih parlamentarnih, gradskih i predsjedničkih izbora, koji su održani 3. aprila 2022. godine. Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) konačan broj birača sa pravom glasa na parlamentarnim izborima je 6.500.666.

Gradska izborna komisija (GIK) je utvrdila da je konačan broj birača u gradu Beogradu 1.613.369 za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda. Na pokrajinskim izborima pravo glasa ima 1.669.734 birača.

Na vanrednim parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, čiji se kandidati bore za 250 mjesta u Skupštini Srbije, piše Blic.

Na beogradskim izborima građani biraju kandidate sa 14 izbornih lista, dok ih je na pokrajinskim izborima ukupno 13.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu