Politika

Oglasio se Vučić povodom sankcija “Nisam primjetio da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, nego u Bijeloj kući”

Sutra ću detaljno i temeljno da govorim, nego nisam primjetio da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, nego u Bijeloj kući.

Aleksandar Vučić
FOTO: MILOS MISKOV/ANADOLIJA

Rekao je ovo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom uvođenja američkih sankcija Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbjednosno informativne agencije Srbije.

– Zaboravili ste da pomenete Rusiju. Protiv Vulina nisu uvedene sankcije protiv kriminala, već njegovog odnosa prema Ruskoj federaciji. Ali, o njegovoj poziciji ću detaljno govoriti sutra – naveo je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje da li Aleksandar Vulin može da ostane na mjestu direktora BIA, s obzirom na to da su mu SAD uvela sankcije.

– Danas je Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija sankcionisalo osobu u Srbiji u skladu sa Izvršnom odredbom 14033. Označavanje Aleksandra Vulina podvlači odlučnost Sjedinjenih Država da drže odgovornim one koji su umiješani u koruptivne aktivnosti kojim šire posvoje političke agende i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu – piše u jučerašnjem saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Pročitajte još

Takođe se navodi da te koruptivne aktivnosti promovišu “ruski maligni uticaj u Srbiji i regionu”.

– Ministarstvo finansija neće oklijevati da targetira osobe koje zloupotrebljavaju svoj položaj zarad lične koristi i istovremeno potkopavaju efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu. Današnji potez drži Aleksandra Vulina odgovornim za koruptivne i destabilizujuće poteze kojim su takođe promovisane ruske maligne aktivnosti u regionu – izjavio je Brajan Nelson, podsekretar za terorizam i finansijski obavještajni rad u Ministarstvu finansija.

– Aleksandar Vulin umiješan je u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu drogom i zloupotrebu javne funkcije. Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije – navodi se u saopštenju.

Američko ministarstvo tvrdi da su “Vulinovi postupci pospešili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji”, pojašnjavajući da je koristio svoj autoritet radi lične koristi, uključujući umješanost u lanac trgovine drogom.

Kao rezultat akcije, sva Vulinova imovina u SAD je blokirana, piše Blic.

“Dunavski koridor” ključ razvoja istoka zemlje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je izgradnja “Dunavrskog koridora” ključ razvoja istoka zemlje.

Nakon što je obišao radove na izgradnji brze saobraćajnice od petlje Požarevac preko Velikog Gradišta do opštine Golubac, Vučić je prenio da je izvođačima rekao da ubrzaju radove, a Vladi da brzo riješi imovinsko-pravne odnose i da cijeli projekat bude zaokružen do kraja 2025. godine.

Vučić je naveo da će se po završetku ove brze saobraćajnice od Gradišta iz Beograda dolaziti za sat do sat i pet minuta, a do Golubca za sat i 20 minuta.

Projekat “Dunavski koridor” vrijedan je 337 miliona evra. U toku su radovi na prvoj od tri dionice koje će imati po dvije saobraćajne trake u oba smjera, širine po 3,5 metara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije