Hronika

Ogorčena na rad policije "Lopovi me mjesecima pljačkaju, a oni mi kažu da je BOLJE DA ĆUTIM"

Starica Petkana Maličević iz Čelinca kod Banjaluke ogorčena je na rad lokalne policije, jer, kako tvrdi, mjesecima ne uspijeva riješiti serijske provale i pljačku njene imovine.

Ogorčena na rad policije "Lopovi me mjesecima pljačkaju, a oni mi kažu da je BOLJE DA ĆUTIM"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sve je počelo prije nekoliko mjeseci. Provaljuju, razbijaju i kradu šta stignu i niko im ne može ništa. Svaki put sam odlazila u policiju i vraćala se ogorčena – priča Petkana za Srpskainfo.

Dodaje kako se odnos lokalne policije prema učestalim provalama njene imovine najbolje ogleda u podatku da policija dođe tek dan nakon što im prijavi cijeli slučaj.

Nepoznati lopovi su, kaže Petkana, u proteklim mjesecima u više navrata provalili u bivši poslovni objekat koji se nalazi u centru Čelinca.

Povratak iz Afrike

Poslovni prostor je nekada bio renomirani teniski klub koji su Petkana i njen, sada već pokojni, suprug izgradili nakon što su se vratili iz Afrike, gdje su bili na privremenom radu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Moj suprug je bio mašinac i godinama je radio u Zambiji, a zatim u Liberiji. Nažalost, odlučili smo se vratiti s djecom u bivšu Jugoslaviju. Ubrzo se zaratilo. Ostali smo ovdje i u dogovoru s lokalnim opštinarima razgovarali šta je potrebno Čelincu. Rekli su nam da nema sportskih terena, pa smo otvorili Teniski klub Reket i izgradili nekoliko terena. Imali smo prelijepe terene, ali su poplave, a posebno ona 2014. godine, zauvijek ugasile naša nastojanja da ovo mjesto bude prepoznatljivo po teniskom sportu – govori razočarana starica.

Da je istina sve ono što priča uvjerila se i ekipa Srpskainfo koja je obišla kuću i teniske terene koji su nekad bili centar sportskih dešavanja u Čelincu i koji su vrvjeli od djece, o čemu svjedoče i brojne fotografije koje starica ima u arhivi.

Međutim, što poplave, što lokalni lešinari i vandali učinili su da sve ono što je bilo dobro do prije par godina, sada izgleda kao da je pretrpjelo ratna razaranja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Bila sam u policiji i ove sedmice, ogorčena, jer ništa nisu uradili ni sa ranijim prijavama, a one se samo gomilaju. Rekoše mi da je bolje da ćutim, inače mi samo može biti gore. Nisam mogla vjerovati u ono šta čujem; zar policija ne bi trebala biti u službi građana i ovakve stvari rješavati u hodu – ispričala je starica za Srpskainfo.

Nema hapšenja, ni odgovora

U policiji saznajemo da odgovorni za uništavanje imovine Maličevićeve nisu uhapšeni, te da su im do sada prijavljena dva slučaja provale – u februaru prošle godine, a drugi nedavno. Međutim, zvaničan odgovor još nismo dobili.

U sada već devastiranom objektu bivšeg sportskog kluba i lokalne diskoteke najvjerovatnije se skupljaju lokalni klošari i narkomani.

Lokalni nasilnici i lopovi porazbijali su gotova sva stakla. Međutim, ne može se oteti utisku da neko namjerno i sistematskih uništava imovinu starice iz određenog razloga.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

No, kako god, ništa ne amnestira lokalnu policiju koja očigledno nema namjeru da ove provale shvati ozbiljno i uhapsi odgovorne.

Pročitajte još

– Evo, sinoć je razbijeno i staklo na ulaznim vratima – priča starica pokazujući rukom na ostatke polomljenog stakla koji su razbacani na ulazu u objekat.

Skoro su, kaže Petkana, lopovi ukrali i električno brojilo.

– Ne zna čovjek šta više da radi, jer se ovo više ne može izdržati – izjavila je ogorčena Maličevićeva.

Dodaje kako je prije nekoliko godina iznajmila objekat jednom sugrađaninu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Radio je neko vrijeme i samo nestao preko noći. Nije platio račune, ni za struju, ni za vodu – prisjetila se ogorčena starica.

Kaže da se ipak nada i vjeruje u pravnu državu, te da će jednog dana njenim mukama doći kraj, a odgovorni za uništavanje porodične imovine biti kažnjeni u skladu sa zakonom.

Idu u zatvor, ako ih uhvate

U zavisnosti od kvalifikacije krivičnog djela, odgovornima za uništavanje i pljačku imovine Petkane Maličević prijete zatvorske kazne.

Ukoliko se prethodno utvrdi identitet odgovornih, prijete im kazne zatvora do tri godine. Naime, Krivični zakonik Republike Srpske je samo za krivično djelo krađe propisao kazne do tri godine zatvora. U slučaju starice iz Čelinca i devastiranja njene imovine može se kvalifikovati i više krivičnih djela.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije