Biznis

Ogroman otpor među zaposlenima: Njemački finansijski gigant uveo hibridnu radnu politiku, a sada zahtijeva da se RADNICI VRATE U KANCELARIJU

Dojče banka se suočava sa talasom oštrih reakcija svojih zaposlenih nakon uvođenja novih mandata za povratak u kancelarije, pridružujući se nizu kompanija koje odustaju od svojih fleksibilnih radnih politika.

zgrada Dojče banke u Frankfurtu
FOTO: MAURITZ ANTIN/EPA

Značajan broj osoblja u Njemačkoj kritikovalo je nove politike na internoj platformi za razmjenu poruka, prema dopisu koji su u četvrtak poslali glavnom izvršnom direktoru Kristijanu Sevingu i glavnom direktoru operacija Rebeki Šort, kako je izvjestio Blumberg.

Njemački financijski gigant nedavno je rekao zaposlenima na globalnom nivou da će od juna ove godine zahtjevati da se vrate u kancelariju najmanje tri dana u nedjelji, a jedan od tih dana mora biti ponedeljak ili petak.

Osoblju će biti dozvoljeno da radi na daljinu maksimalno 40 odsto svog vremena, efektivno dva dana u petodnevnoj radnoj nedjelji, potvrdio je portparol banke za Biznis Insajder, prenosi Blic. Za one koji su na poziciji generalnog direktora očekuje se da iz kancelarije rade četiri dana u njedelji, dodao je portparol.

Postoji ogroman otpor među zaposlenima– rekao je za Blumberg Srefan Zukalski, čelnik radničkog sindikata DBV koji predstavlja zaposlene Dojče Banke. Dodao je da nema dovoljno kancelarijskog prostora i da se osoblje već žali na pretrpan prostor i loše uslove rada. On je za njemačke poslovne novine Handelsblat rekao da su, zbog prenatrpanosti, neki zaposleni dolazili u kancelariju čak u 7 sati ujutro kako bi mogli da zauzmu mjesto za rad pored članova svog tima.

Pročitajte još

Dojče Banka je bila jedna od prvih kompanija koja je uvela hibridnu radnu politiku nakon pandemije kovida dopuštajući zaposlenima da radi od kuće do tri dana u nedelji.

– Mislim da će obavezni rad iz kancelarije smanjiti moral zaposlenih osim ako se sa ovim promjenama ne postupa vrlo pažljivo. Terate zaposlene da se vraćaju u kancelarije, što je malo vjerovatno da će biti popularno. Da nije tako oni bi se sami vratili – rekao je Nikolas Blum, profesor ekonomije na Stanfordu,

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije