Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OHR: Srpska da odustane od izmjena zakona o policiji

Politika
Autor:

Foto Klix/RAS Srbija

OHR je danas pozvao vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava, već da pokrenu dijalog sa partnerima u BiH i međunarodnom zajednicom.

U saopštenju iz OHR ocijenjeno je da trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima “ne doprinosi miru i stabilnosti u BiH”.

– Pokrenuta je negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća, s obzirom da se njom ugrožava stabilnost, stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih građani BiH nemaju nikakve koristi – ističu iz OHR.

Iz OHR tvrde da “ne postoji uvjerljivo opravdanje” za uspostavljanje rezervnog sastava policije, kao i da su imigracija i politika u vezi sa izbjeglicama i azilom “ustavna nadležnost institucija BiH”, pa njihove kapacitete treba ojačati.

Komisija Predstavničkog doma Federacije BiH za bezbjednost donijela je juče četiri zaključka, uključujući i zahtjev predstavnicima međunarodne zajednice, prvenstveno OHR da zaustave usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava.

Komisija u zaključcima poziva Vladu FBiH, a kantonalnim preporučuje da popune aktivni policijski sastav radi sveukupnog bezbjednosnog ambijenta u ovom entitetu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 18. aprila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO