Politika

Bez obzira na odluku NS RS: OHR za 700 KM može da objavljuje svoje odluke u Službenom glasniku Srpske

Visoki predstavnik moći će da objavljuje svoje odluke u Službenom glasniku RS i ako Narodna skupština na današnjoj posebnoj sjednici usvoji izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa kojima „prestaje obaveza da se u Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH“.

Narodna Skupština RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Naime, kako piše portal Capital, predloženim izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS iz člana 3. briše se alineja „Visoki predstavnik za BiH“, ali ostaje na snazi član 13. ovog zakona.

Taj član kaže da se „u Službenom glasniku RS mogu, uz naknadu, objavljivati propisi i drugi akti organa i organizacija iz Republike Srpske i BiH, čije objavljivanje po zakonu nije obavezno, a ne ugrožava osnovnu djelatnost javne ustanove, kao izdavača“.

To praktično znači da OHR po cjenovniku Službenog glasnika RS, što iznosi 700 KM po stranici može ubuduće da objavljuje svoje odluke.

Pročitajte još

Prema tumačenju pravnika, OHR će moći da objavljuje svoje odluke, ali u oglasnom, a ne u službenom dijelu Službenog glasnika RS.

– Ipak, to neće umanjivati pravosnažnost tih odluka u smislu da neće postojati obaveza njihovog poštovanja zato što nisu objavljene u službenom dijelu Službenog glasnika RS. Druga stvar je politički stav da se osporava legitimitet Kristijana Šmita, što se navodi u obrazloženju predloženih izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS – kaže sagovornik.

U pomenutom obrazloženju se kaže da „imajući u vidu da gospodin Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10, on se ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH i to je razlog zašto Republika Srpska ne priznaje visokog predstavnika i zbog čega neće više objavljivati propise i druge akte koje donosi visoki predstavnik u BiH u Službenom glasniku RS“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije