Svijet

OJAČANE RESTRIKTIVNE MJERE U ovoj zemlji donijeli odluku o pooštravanju trosedmične blokade

Izrael je danas pojačao restriktivne mjere radi suzbijanja širenja virusa korona, ali kritičari smatraju da premijer Benjamin Netanjahu nastoji da spriječi proteste pokrenute radi načina na koji rješava ekonomsku i zdravstvenu krizu.

OJAČANE RESTRIKTIVNE MJERE U ovoj zemlji donijeli odluku o pooštravanju trosedmične blokade
FOTO: FAROOQ KHAN/EPA

Netanjahuova administracija donijela je odluku o pooštravanju trosedmične blokade uvedene 18. septembra, zbog čega su Izraelci primorani, uglavnom, da ostanu kod kuća, zatvorena je većina preduzeća i uvedene nove zabrane održavanja javnog protesta, te zajedničke molitve tokom jevrejskog praznika.

Administracija izraelskog premijera ima ovlaštenja da uvodi mjere za koje smatra da su hitne, ali za ograničenje prava na protest neophodno je odobrenje parlamenta.

Stranka izraelskog premijera Likud saopštila je da je predloženo da administracija odobri “hitne regulative na nekoliko dana kako bi se sprečile masovne demonstracije koje bi mogle uzrokovati da javnost zanemari blokade i time ugrozi brojne živote”.

Demonstranti se sedmično okupljaju ispred Netanjahuove rezidencije u Jerusalimu i kritikuju ga zbog ekonomije, pandemije i korupcije. On negira krivicu.

Prema novim regulativama, djelimično se zabranjuje prisustvovanje uličnim protestima do kilometra ispred kuća, čime se onemogućavaju dalje demonstracije ispred Netanjahuove kapije.

Nije poznato da li će vanredne mjere naići na odobrenje administracije. Ministar odbrane Beni Ganc ističe da njegova partija “Plavo i bijelo” neće dozvoliti “upotrebu vanrednih regulativa za onemogućavanje demonstracija”.

Netanjahu je stao u odbranu novih mjera, napominjući da Izraelci ne poštuju mjere socijalne distance.

Prve mjere blokade u Izraelu uvedene su krajem marta i ublažene u maju nakon pada broja oboljelih. Međutim, broj zaraženih je ponovo u porastu u proteklih nekoliko sedmica i dostiže dnevno više od 7.000.