Politika

„Oko ključnih pitanja možemo postići saglasnost“ Borenović sastanak u Beogradu ocijenio korisnim

Jako je važno da politike sukoba, tenzija i konflikata ostavimo iza sebe i konačno se okrenemo mudrom i pametnom, neishiternom, politikom donošenja odluka. Izjavio je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović.

„Oko ključnih pitanja možemo postići saglasnost“ Borenović sastanak u Beogradu ocijenio korisnim
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tokom razgovora sa predsjednikom Srbije, gospodinom Vučićem, utvrdili smo se da se u budućnosti moraju donositi razumne odluke, te smo saglasni da se maksimalno mora poštovati dejtonski ustavni okvir, koji Republici Srpskoj daje snagu da koristi svoje široke nadležnosti, rekao je Borenović i dodao da je 

Republika Srpska trajna kategorija.

– Time se niko ne može poigravati i za nas u PDP je to svetinja – rekao je Borenović nakon današnjeg sastanka rukovodstva Republike Srpske i predstavnika parlamentarnih stranaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Borenović kaže da su ustavne nadležnosti Republike Srpske dovoljno široke da se aktuelna vlast može pozabaviti ekonomskim pitanjima i problemima, što nažalost danas nije slučaj.

– Srećni smo što je Srbija napravila impresivne rezultate na polju ekonomije, ostvaruje rast BDP od 7 odsto, ima nove investicije, rast broja zaposlenih, te je u mogućnosti i da pomogne Republici Srpskoj. Nadam se da će i Republika Srpska početi da ostvaruje takve ekonomske rezultate – kaže Borenović.

On je razgovor u Beogradu ocijenio korisnim.

– Među političkim akterima, naravno, postoje evidentna neslaganja i podjele, ali oko ključnih pitanja, kao što je pozicija Republike Srpske, možemo postići saglasnost. U tom smislu, neupitno je poštovanje Dejtona, nadležnosti i pozicije Republike Srpske i u narednom periodu se treba baviti pitanjem ekonomskok osnaživanja – ističe Borenović.

Kaže da je poštovanje Aneksa 10 i procedura imenovanja visokog predstavnika neupitno.

– Oko toga smo svi saglasni, pa čak i gospodin Dodik, koji je do prije nekoliko dana govorio da ne prihvata nikakvu komunikaciju sa gospodinom Šmitom, dok danas govori da će ipak razgovarati sa njim. Znači da smo svi svjesni težine situacije, te da politike zaoštravanja odnosa i dizanja tenzija ne smiju biti korištene u dnevno-političke svrhe. Naredni cilj je da vidimo šta je potrebno uraditi da Kancelarija visokog predstavnika konačno bude zatvorena. Nadam se da će se u dogledno vrijeme naći konsenzus i volja da domaći lideri rade svoj posao, jer kao protektorat nigdje nismo prispjeli, uključujući i Evropsku uniju kojoj težimo – ističe Borenović.

Odgovarajući na pitanje da li je na društvenim mrežama pozdravio imenovanje novog visokog predstavnika, Borenović je rekao da njegove riječi danas mnogi ponavljaju.

– To što sam rekao da je Šmit političar sa velikim iskustvom, koji dolazi iz ozbiljne zemlje i najjače evropske političke organizacije, CDU-CSU, je činjenica. To je svojim izjava potvrdio i predsjednik Vučić. To potvrđuju i mnogi dušebrižnici iz SNSD koji su prije samo nekoliko dana kritikovali moje riječi, danas ih kopiraju i pripisuju sebi. Politika inaćenja i sukoba je politika prošlosti, a u tome će se prepoznati mnogi koji svaku priliku koriste da tri – četiri dana prave frku, a onda se povlače i prihvataju realnost. Politika odmjerenosti, smirenosti i mudrih odluka je budućnost. Mi se moramo snagom argumenata izboriti za statusna pitanja i poziciju Republike Srpske u budućnosti – kaže Borenović.

Borenović se zahvalio predsjedniku Vučiću, što je tokom sastanka pozitivno odgovorio na jako važnu i korisnu inicijativu o vakcinaciji, te omogućio da se građani Republike Srpske i BiH od sutra slobodno vakcinišu u Srbiji.

Prihvati notifikacije