Politika

Okolić poručuje: Većina Srba u OS BiH prešla bi u Vojsku Republike Srpske (VIDEO)

Zamjenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Mirko Okolić kaže da je većina pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti spremna da pređe u Vojsku Republike Srpske, ako ona bude ponovo formirana.

Okolić poručuje: Većina Srba u OS BiH prešla bi u Vojsku Republike Srpske (VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ranije rekao da bi to 80 srpskih pripadnika OS BiH prešlo u Vojsku Republike Srpske, ali iz Ministarstva odbrane BiH su ovo demantovali tvrdeći da srpski vojnici i oficiri nisu bili anketirani.

Okolić, međutim, kaže da je podatak koji naveo Dodik tačan.

– Dodik vlada tačnim podatkom i procentom, zato što ima nešto što je jače od ankete. Došlo se do toga tako što su pripadnici Oružanih snaga iz reda srpskog naroda dolazili kod svojih pretpostavljenih i starješina i svi su rekli ako do toga dođe da na njih mogu računati – ističe Okolić.

Okolić kaže i da su odnosi u Oružanim snagama narušeni, posebno nakon što je ministar odbrane Sifet Podžić, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, odgodio vježbu sa Vojskom Srbije na Manjači.

Na 16. godišnjicu postojanja Oružanih snaga BiH, koja je danas obilježena u Sarajevu, veličala se uloga i značaj OS BiH, a ni ministar ni načelnik Zajedničkog štaba nisu se osvrtali na sramno odgađanje vojne vježbe sa Srbijom, ali su se pohvalili uspješnom saradnjom sa NATO i EUFOROM. Od najuspješnije poslijeratne reforme, kako to međunarodni zvaničnici vole da kažu, slabo šta je ostalo od OS BiH.

Pročitajte još

Okolić kaže da su odnosi narušeni i da se to vidi iz razgovora sa pripadnicima Oružanih snaga.

Dodik je u intervjuu za italijansku Republiku, upitan da li će Narodna skupština odobriti rekonstituisanje vojske Republike Srpske, rekao da Srpska može da ima svoju vojsku i to stoji u Ustavu.

– Ne tražimo ništa novo. Uostalom, čemu služi zajednička vojska u kojoj se zajedno bore Srbi, Hrvati i muslimani? Ako nas Srbija napadne, govorim hipotetički, da li mislite da bi srpski vojnici ostali lojalni Oružanim snagama BiH? Isto važi i za Hrvate – naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Prihvati notifikacije