Politika

“Okrenimo se budućnosti” Čović najavljuje novi sastanak vladajuće koalicije na nivou BiH

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pozvao je partnere u vlasti na nivou BiH da se usmjere ka budućnosti i pokušaju "prekinuti priču o prošlosti koja se ne može promijeniti", te najavio da će se u ovoj sedmici pokušati organizovati sastanak svih stranaka koje učestvuju u vlasti.

dragan covic hdz
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Čović je rekao novinarima nakon proširene sjednice Predsjedništva HDZ BiH da se precizno izjasnio o Srebrenici i da nije potrebno da se ta stradanja i bilo koja druga više politizuju.

Govoreći o funkcionisanju institucija na nivou BiH, on je rekao da je činjenica da postoji blokada, da Dom naroda parlamenta BiH ne funkcioniše, a da bi se to moglo preseliti i na Predstavnički dom. Rekao je da će se pokušati vratiti radna atmosfera u narednom periodu, a već ove sedmice će se pokušati organizovati sjednica partnera u vlasti na nivou BiH da se vidi kako će biti nastavljeno funkcionisanje. Kada je riječ o budžetu institucija na nivou BiH, rekao je da je urađeno što se moglo uraditi po tom pitanju.

Imamo određenih problema kako sprovesti određene političke pregovore. Svi dogovori sprovedu se u manjem procentu nego što je dogovoreno – rekao je Čović.

Pročitajte još

On je rekao da idući ponedjeljak, 3. juna, dolaze predstavnici EU u Sarajevo i da će se u ovoj sedmici pokušati organizovati sastanak svih stranaka koje učestvuju u vlasti da bi se vidjelo kako upravljati procesima.

– Ako nismo u stanju upravljati procesima rada u Savjetu ministara ili parlamentu BiH, uzalud nam inicijative – rekao je Čović.

Dodao je da partnerstvo među strankama na nivou institucija BiH još postoji bez obzira na sve i izrazio optimizam da će se sutra na sjednici Predstavničkog doma naći sva imenovanja o kojima se govori posljednjih dana.

Na sjednici proširenog Predsjedništva HDZ bilo je riječi i o izbornim aktivnostima i izborima za Evropski parlament, a Čović je rekao da se HDZ prijavio za izbore u gotovo svim opštinskim sredinama i da imaju oko 30 kandidata za načelnike i gradonačelnike.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu