Politika

"Okupljanje zasnovano na čistim bratskim odnosima" Cvijanovićeva poručila da je Svesrpski sabor manifestacija jedinstva Srpske i Srbije

Srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, izjavila je da od Svesrpskog sabora očekuje nastavak dobre saradnje Republike Srpske i Srbije i potvrdu jedinstva.

Željka Cvijanović srpski član predsjedništva bih, intervju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dobri odnosi su nešto što već živimo i što smo iskusili. Naravno, očekujemo da će ti odnosi biti sve bolji i sadržajniji. Oni su proteklih godina već popunjeni na najbolji mogući način. Mislim da će to biti manifestacija upravo toga – našeg jedinstva i naše opredijeljenosti da zajedno radimo i gradimo našu budućnost – poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da će Svesrpski sabor biti manifestacija opredijeljenosti za saradnju, ali i potvrda da je riječ o ljudima koji streme istim ciljevima, koji imaju zajedničku istoriju, pripadaju istom narodu i koji vole i promovišu mir, saradnju, zajednički život, dobre odnose sa svima u regionu.

– Mislim da je to glavni pokazatelj. Naravno da imamo očekivanja i kada je riječ o nastavku dobre saradnje na konkretnom planu – realizacija raznih projekata, infrastrukturna povezanost, povezanost preko energetskih projekata, povezanost na svaki mogući način u svim mogućim oblastima od sporta i kulture do svega onog što nas vezuje – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da su ovakva okupljanja veoma važna.

– Ovo su složena vremena i u tako složenim vremenima tražite različite forme da pokažete da ste ljudi koji žele i mogu da rade zajedno, koji su usmjereni na iste ciljeve i koji osjećaju bliskost jedni prema drugima na način koji samo predstavlja prirodnu vezu, dakle ništa drugo. Tu nema nikakvih posebnih interesa – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su ovakva okupljanja jedna čista ideja koja je zasnovana na čistoj ljubavi, čistim bratskim odnosima, čistim porodičnim odnosima i čistim nacionalnim odnosima.

– Moram reći da se dešavaju otvorenog i punog srca i da su uvijek znak naše ljubavi koju imamo jedni za druge i našeg opredjeljenja da tako bude i u budućnosti – poručila je Cvijanovićeva.

Pročitajte još

Ona je napomenula da su Republika Srpska i Srbija upućene jedna na drugu.

– Mi smo i podrška jedni drugima, dijelimo iste vrijednosti, ista stremljenja, rekla bih da imamo iste strahove kada je u pitanju budućnost, ali i iste rane kada je u pitanju prošlost. Toliko smo višestruko povezani da predstavljamo jedno zajedničko organsko tkivo i da je to nešto što će biti manifestovano i sada – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da u tom smislu očekuje da i odgovori na pritiske budu usaglašeni, harmonizovani, da budu ono što obuhvata interese i Republike Srpske i Srbije i srpskog naroda u cjelini.

– Sigurna sam da će se i kroz ovakvu manifestaciju sada, ali i u budućnosti upravo tražiti takvi odgovori ili delegirati određena pitanja na koja mi, svakako, treba da nađemo kroz takve skupove, i na svaki drugi mogući način, kroz različite forme, i zajedničke odgovore – zaključila je Cvijanovićeva.

Predsjednici Republike Srpske, Milorad Dodik, i Srbije, Aleksandar Vučić, najavili su za 8. jun Svesrpski sabor u Beogradu na kojem će, između ostalog, biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu